Kami sokong Ismail Sabri tanpa paksaan dan sukarela – Ahmad Maslan

67

19 OGOS: Seramai 114 ahli Parlimen mengesahkan sokongan surat akuan (SD) kepada Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon Perdana Menteri ketika sesi menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, setiap ahli Parlimen hanya diberikan dua minit untuk berjumpa Yang di-Pertuan Agong.

“Tidak ada (bincang) tentang Kabinet hanya khusus mengenai pengesahan SD terhadap Ismail Sabri, tiada hal lain.

Setiap ahli Parlimen yang menyokong Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri mengesahkannya di hadapan Yang di-Pertuan Agong seorang demi seorang.

“Kita sudah serah SD dan kami tidak bawa SD itu dan kami hanya mengesahkan di hadapan Yang di-Pertuan Agong seorang demi seorang,” katanya kepada media ketika keluar dari pintu 2, Istana Negara, hari ini. 

Kesemua 114 Ahli Parlimen daripada UMNO, PAS, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), STAR, MCA, MIC dan tiga Ahli Parlimen bebas selesai menghadap Yang di-Pertuan Agong sekitar jam 3.30 petang tadi.

Kesemua mereka dilihat memasuki Istana Negara dengan menaiki lima buah bas yang bermula sejak jam 10 pagi tadi manakala GPS menyatakan sokongan kepada Seri Paduka Baginda secara maya di Sarawak hari ini. 

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, kesemua 114 Ahli Parlimen itu menyokong Ismail Sabri selaku calon Perdana Menteri kesembilan.

“Pada hari ini, 114 ahli Parlimen yang memberikan sokongan SD kepada Ismail Sabri sebagai calon PM telah ditemu duga secara ringkas seorang demi seorang oleh Yang di-Pertuan Agong.

“Dalam pertemuan ringkas itu setiap ahli Parlimen tentunya menyatakan nama dan daripada kawasan mana kemudian menyatakan sokongan kepada Ismail Sabri tanpa paksaan dan dengan sukarela,” katanya. 

Beliau juga difahamkan jemputan untuk menghadap ke Istana Negara itu hanya diberikan kepada kumpulan ahli Parlimen yang menyokong calon Perdana Menteri dengan majoriti mencukupi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Tambun yang juga Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu ketika dihubungi PNBBC portal memaklumkan beliau bersyukur dengan semangat penyatuan antara ahli-ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN), GPS, GRS dan BN.

“Insya-Allah, ini adalah manifesto kepada penubuhan sebuah kerajaan yang stabil untuk terus memberi fokus. 

“Ia perlu bagi menyelesaikan segala krisis kesihatan dan ekonomi yg sedang dialami (disebabkan kesan pandemik COVID-19),” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.