Seorang kakitangan Jerai Hill Resort hilang

48

18 OGOS: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) mengesahkan tiga kakitangan Jerai Hill Resort, terselamat manakala seorang lagi masih hilang selepas terperangkap dalam kejadian kepala air di Gunung Jerai, kira-kira jam 4.30 petang tadi.

Kejadian itu juga menyebabkan seorang daripada kakitangan terbabit cedera di bahu dan dihantar ke hospital menggunakan khidmat EMRS JBPM Kedah.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi JBPM Kedah, Mohamadul Ehsan Mohd Zain berkata sejurus menerima panggilan sepasukan anggota bomba terus bergegas ke lokasi kejadian.

Beliau berkata, mangsa yang cedera di bahu adalah Muhamad Muslim Shaari, 36, manakala dua lagi kakitangan Muhamad Soleh Abdul Halim, 30-an, dan Muhammad Siraj Munir Muhamad Abdul Malek, 33, tidak cedera.

“Kesemua mangsa adalah pekerja di Jerai Hill Resort di puncak Gunung Jerai. Setakat ini, masih terdapat seorang mangsa iaitu Mohamad Syahruzi Muhamad, 40-an, gagal dikesan.

“Operasi mencari dan menyelamat mangsa sedang dilakukan membabitkan anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Guar Chempedak dan kita sedang menunggu Unit STORM dan Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) untuk bantuan,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Difahamkan fenomena kepala air dari Gunung Jerai berkenaan turut mengakibatkan banjir kilat sekitar beberapa kampung di  di Yan dan Merbok dengan lebih 10 rumah penduduk dilaporkan rosak.

Ketika ini, operasi menyelamat masih dilakukan polis, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Jabatan Sukarelawan Rakyat (RELA).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.