Pastikan Kerajaan Selepas Ini Lebih Stabil

14

18 OGOS: Tidak mustahil kerajaan baharu yang bakal dibentuk mengalami nasib sama seperti kerajaan Perikatan Nasional (PN) sekiranya hanya memperoleh sokongan majoriti tipis Ahli Dewan Rakyat.

Timbalan Pengerusi PEMBELA, Datuk Zainul Rijal Abu Bakar berpandangan negara memerlukan kerajaan yang stabil dari segi sokongan agar dapat bersama memerangi COVID-19. 

“Pada pandangan saya kita perlukan sebuah kerajaan yang stabil, jika Perdana Menteri baharu nanti setakat mempunyai kelebihan satu atau dua kerusi, malah jika 10 kerusi pun ia mungkin tidak stabil. 

“Ini kerana berkemungkinan satu parti akan mengugut keluar kerajaan kerana tuntutan mereka tidak dipenuhi. Akibatnya kerajaan tersebut akan mengalami apa yang dialami oleh kerajaan dahulu,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Dalam pada itu, Presiden Persatuan Peguam-Peguam Muslim Malaysia itu berpandangan buat masa ini adalah lebih baik negara mempunyai sebuah kerajaan yang stabil bagi menumpukan kepada krisis kesihatan disebabkan pandemik COVID-19. 

Pada masa sama, beliau menegaskan pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat juga akan dapat ditumpukan sepenuhnya. 

“Bagaimana mahu mendapat kerajaan yang stabil tersebut? Kita perlu memikir cara atau solusi yang bebas dari kongkongan politik kepartian. 

“Kerajaan hari ini sekurang-kurangnya untuk suatu tempoh tertentu, perlu diterajui oleh pakar-pakar bidang, teknokrat, agamawan non partisan dan orang yang berwibawa tanpa jalur politik,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.