11 aktiviti ekonomi dibenar operasi mulai esok

80

15 OGOS: Kerajaan bersetuju untuk memberikan kemudahan dalam sektor perdagangan dan pengedaran melibatkan 11 jenis aktiviti ekonomi yang akan dibenarkan kembali beroperasi di negeri-negeri Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN) berkuat kuasa esok.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, aktiviti ekonomi tersebut adalah kedai cuci kereta, kedai elektrik dan elektronik, kedai barangan rumah dan peralatan dapur, kedai perabot dan kedai peralatan sukan.

Selain itu, menurut beliau, kedai aksesori kereta, pusat pengedaran dan jualan kereta, pasar pagi serta pasar tani, kedai pakaian, fesyen dan aksesori, kedai barang kemas, kedai gunting rambut dan pusat serta salun kecantikan namun terhad kepada perkhidmatan gunting rambut asas sahaja.

“Bagi kedai pakaian, fesyen dan aksesori; kedai barang kemas; serta kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan, terdapat prosedur operasi standard kesihatan tambahan yang mesti dipatuhi. Ia termasuklah memakai sarung tangan, mengehadkan masa urusan antara pekerja dan pelanggan serta tidak membenarkan penggunaan ‘fitting room’.

“Prosedur operasi standard (SOP) ini mungkin merumitkan tetapi ia demi keselamatan pekerja dan pelanggan.

MUHYIDDIN

“Pemilik premis yang tersenarai dalam perniagaan boleh beroperasi semula ini juga perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital vaksinasi COVID-19 (digital certificate COVID-19 vaccination) bagi membuktikan individu tersebut  telah menerima vaksinasi lengkap.

“Sekali lagi diingatkan, maksud vaksinasi lengkap ialah 14 hari selepas tarikh suntikan dos kedua bagi vaksin jenis dua dos, dan 28 hari selepas tarikh suntikan bagi vaksin jenis satu dos,” katanya menerusi kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri (PMO), hari ini. 

Dalam pada itu, Muhyiddin memberitahu 11 aktiviti ekonomi di Fasa 2 PPN juga akan dibuka mulai esok dan setiap pelanggan juga harus menunjukkan sijil vaksinasi agar telah menerima vaksin lengkap. 

“Perniagaan yang dibenarkan dibuka ialah kedai barang fotografi dan perkhidmatan fotografi; kedai barangan terpakai; kedai bunga dan nurseri; kedai kraf tangan dan cenderahati; kedai antik; kedai alat permainan dan kedai permaidani. 

“Selain itu, kedai kandungan kreatif dan peralatan industri kreatif; kedai peralatan outdoor (termasuk peralatan perkhemahan, memancing dan lain-lain); kedai kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi; dan kedai tembakau (termasuk vape dan rokok elektronik), ” katanya.

Sementara itu, Perdana Menteri memberitahu taman rekreasi awam di negeri di dalam Fasa 1 PPN dibenarkan dibuka untuk tujuan riadah mulai esok.

Muhyiddin berkata, kebenaran mengunjungi taman rekreasi awam itu bagi memastikan kesejahteraan rakyat dipelihara terutamanya dalam usaha mengurangkan tekanan terhadap kesihatan mental.

“Bagaimanapun, hanya aktiviti yang boleh dilakukan secara individu seperti joging, berbasikal dan bersenam dibenarkan, selari dengan SOP sukan dan riadah dalam Fasa 1 PPN.

“Orang ramai juga hanya dibolehkan mengunjungi taman rekreasi awam di kawasan kejiranannya dan tidak merentas negeri atau daerah untuk pergi ke taman rekreasi lain,” katanya. 

Tambah Perdana Menteri, kebenaran itu penting untuk rakyat mendapat lebih masa berada di kawasan yang terbuka dan mempunyai sistem pengudaraan lebih baik, berbanding hanya terkurung di rumah namun pada masa sama, diharapkan kemudahan itu tidak disalah guna.

‘Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan agensi berkaitan yang bertanggungjawab memantau pematuhan SOP di taman rekreasi awam ini, mestilah bertanggungjawab sepenuhnya ke atas pelaksanaan kemudahan diberikan bagi memastikan ia dilaksanakan mengikut peraturan serta garis panduan yang sudah ditetapkan dan mengelakkan mudarat,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.