nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Belum ada laporan jangkitan varian Lambda di negara ini

13 OGOS: Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, mengesahkan bahawa Kementerian Kesihatan (KKM) belum menerima laporan mengenai rakyat Malaysia yang dijangkiti varian Lambda di negara ini.

Bagaimanapun, Dr Noor Hisham berkata KKM akan meningkatkan usaha pelaksanaan penjujukan genom dalam membendung kemungkinan penularan varian itu.

“Selain itu, kawalan sempadan amat penting untuk membendung jangkitan varian baharu ini. Kita mengawal kes dari luar negara dengan baik menggunakan kaedah elektronik (gelang pengawasan).

“Kita turut menjalankan penilaian risiko sebelum membenarkan individu yang pulang dari luar negara untuk bercampur dengan komuniti,” katanya pada sidang media, di sini hari ini.

Varian Lambda satu lagi varian baharu disahkan ditemui di Amerika Syarikat, Peru dan Jepun yang dikesan lebih mudah berjangkit dan lebih kuat melawan imuniti individu yang sudah divaksin.

Mengulas lanjut, Noor Hisham berkata, KKM akan memulakan penjujukan genom varian COVID-19 secara konsortium dengan menerima peruntukan sebanyak RM3 juta terhadap 3,000 sampel.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata KKM berharap data negara ini dapat membantu Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menjalankan kajian terhadap tiga jenis ubat.

Dr Noor Hisham berkata Malaysia satu daripada 52 negara yang terpilih oleh WHO untuk menjalankan kajian terhadap ubat jenis artesunate, imatinib dan infliximab.

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

“Sebanyak 600 hospital dari 52 negara terpilih dalam Kajian Solidariti Tambahan ini untuk menjalankan kajian terhadap tiga ubat berkenaan dan Malaysia mempunyai pesakit COVID-19 yang mencukupi untuk dijalankan kajian.

“Ubat artesunate digunakan bagi rawatan malaria yang kritikal. Imatinib pula ubat untuk kanser darah atau leukimia. Infliximab merawat penyakit sistem imun seperti Crohn dan rheumatoid arthritis,” katanya.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, mengesahkan 11 lagi kit ujian kendiri COVID-19 mendapat kelulusan bersyarat Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini dengan tujuh daripadanya menggunakan sampel air liur, manakala baki selebihnya calitan hidung.

Dr Adham berkata kit ujian yang mendapat kelulusan bersyarat menerusi Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) KKM itu boleh diperoleh di fasiliti awam dan swasta.

“Antara kit ujian berkenaan terdiri BERIGHT-COVID-19 Antigen Rapid Test Device (Oral Fluid), ALLTest COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid) dan JusChek COVID-19 Antigen Rapid Test (Oral Fluid).

“Begitu juga Salixium COVID-19 Rapid Antigen Rapid Test; Gmate COVID-19 Ag Saliva; Longsee 2019-nCoV Ag & Influenza A/B Rapid Co-Detection Kit (Immunochromatography); Sichuan Xincheng SARS-CoV-2 Antigen Assay.

“Selain itu, ‘Flowflex™ SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test (Self-testing); STANDARD Q COVID-19 Ag Saliva Home Test; ProDetect ™ COVID-19 Antigen Rapid Test (Saliva) dan NEWGENE Bioengineering COVID-19 Antigen Detection Kit,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.