Sultan Johor zahir penghargaan kepada kerajaan

51

10 OGOS: Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menzahirkan ucapan penghargaan kepada Kerajaan Persekutuan kerana memberi bekalan tambahan dua juta dos vaksin COVID-19 kepada negerinya menerusi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Sultan Ibrahim bertitah, tambahan bekalan dos vaksin itu akan mempercepatkan lagi sasaran mencapai imuniti kelompok di negeri Johor.

“Keadaan penularan jangkitan COVID-19 dalam kalangan rakyat amat membimbangkan. Dengan penambahan dos vaksin ini, kita berupaya melindungi orang ramai serta mempercepatkan sasaran imuniti kelompok.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan di atas tambahan dua juta dos vaksin kepada Johor,” titahnya menerusi laman Facebooknya hari ini.

Terdahulu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, tambahan bekalan sejumlah dua juta dos vaksin COVID-19 itu meliputi semua jenis vaksin yang telah pun mendapat kelulusan Bahagian Regulatori Farmaseutikal Negara (NPRA) untuk diagihkan ke seluruh Pusat Pemberian Vaksin (PPV) yang terdapat di negeri Johor.

Dr Adham juga dipeti sebagai berkata sehingga semalam sejumlah 1,362,398 orang menerima suntikan dos pertama vaksin COVID-19 di negeri Johor, manakala sejumlah 540,895 individu menerima suntikan dua dos vaksin.

“Ini menjadikan secara keseluruhan, sudah 50.2 peratus populasi dewasa di Johor sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.