COVID-19: Pemimpin Jangan Keliru, Susahkan Rakyat

12

7 OGOS: Semua pemimpin di negara ini diseru agar mengikut resam seorang pemimpin yang baik dengan tidak mengelirukan dan menyusahkan rakyat dengan pelbagai usaha sia-sia ketika negara berdepan COVID-19.

Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, pemimpin sepatutnya menjadi tempat rakyat mengadu nasib dan berlindung agar keperitan mereka mendapat pembelaan.

Menurut beliau, dalam situasi COVID-19 pada masa ini, semua pihak perlu bekerjasama tanpa mengira usia atau pangkat.

“Kerajaan sentiasa berusaha dengan penuh keprihatinan yang tinggi untuk membantu rakyat dalam kesusahan dengan memberi bantuan melalui pelbagai inisiatif merangkumi aspek ekonomi, kesihatan dan kebajikan.

“Semangat toleransi, saling hormat-menghormati yang menjadi adunan penting bagi mengekalkan kestabilan dan perpaduan dalam kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini perlu dipertahankan sampai bila-bila sebagai kekuatan, keunikan dan tonggak utama kesejahteraan Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2021 yang disempurnakan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin secara maya, hari ini.

Dalam perkembangan sama, Ahmad Samsuri meminta orang ramai menghayati semangat perjuangan Abdul Rahman Limbong dan Tok Ku Paloh untuk keluar dan merdeka daripada dugaan pandemik COVID-19.

“Generasi terdahulu mengorbankan jiwa raga, harta benda dan tenaga supaya negeri serta negara kita dapat dibebaskan daripada cengkaman penjajah.

“Prinsip yang sama juga perlu kita lakukan untuk merdeka daripada dugaan pandemik COVID-19 ini dan kita tidak akan berjaya, jika tugas memerangi pandemik diserahkan kepada barisan hadapan dan kerajaan semata-mata,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.