DAN 2.0 pacu pertumbuhan sektor agromakanan

29

6 OGOS: Kerajaan akan melancarkan Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN 2.0) tidak lama lagi bagi mentransformasi sektor agromakanan kepada sektor yang lebih mampan, berdaya tahan dan berteknologi tinggi.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata DAN 2.0 akan dapat memacu pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan kesejahteraan rakyat serta mengutamakan sekuriti dan nutrisi makanan.

“Justeru, saya menyeru golongan peladang, penternak dan nelayan terutama dalam kalangan generasi muda agar menyokong usaha kerajaan membawa teknologi moden seperti penggunaan Internet of Things (IoT), Teknologi Pendigitalan, Teknologi Mekanisasi dan Automasi dalam sektor agromakanan di era Revolusi Perindustrian 4.0 (IR4.0) ini.

“Langkah ini akan melonjakkan sektor agromakanan ke satu dimensi yang lebih kompetetif dan efektif, bermula daripada aktiviti pengeluaran, lepas tuai, pemborongan, peruncitan dan pengedaran, serta membolehkan ia berkembang dengan lebih pantas dan memberi pulangan yang lumayan,” katanya ketika merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Ke-46 secara maya, hari ini.

MUHYIDDIN

Mengulas lanjut, Muhyiddin berkata kerajaan juga akan menubuhkan Lembaga Ruminan Negara yang dijangka beroperasi secara berfasa bermula 2022 seperti yang dipersetujui dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Dasar Sekuriti Makanan Negara (FSCC) bagi meningkatkan kemampanan dan pertumbuhan industri ternakan.

Muhyiddin berkata melalui Pelan Tindakan Dasar Sekuriti Makanan Negara 2021-2025, kerajaan juga akan memfokuskan kepada pengeluaran makanan dan input ternakan secara tempatan, selain inisiatif lain yang dirangka bagi membantu golongan sasar dalam rantaian nilai sistem makanan secara tidak langsung.

“Kerajaan tidak pernah meminggirkan peladang, penternak dan nelayan dalam mendepani pandemik COVID-19, yang mana melalui Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE) 2020, Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pakej Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA), sebanyak RM640 juta diperuntukkan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) bagi membantu golongan itu.

“Bukan itu saja, Projek Pertanian Kebuniti juga diteruskan pada tahun ini dengan nilai RM30 juta, khas buat golongan B40, bertujuan membantu golongan sasar mempergiat lagi aktiviti ekonomi demi kelangsungan bekalan makanan negara, selain memberi peluang kepada peladang, penternak dan nelayan memperoleh pendapatan secara berterusan,” katanya.

Sementara itu, Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, memberi jaminan bahawa semua anggota barisan hadapan dalam sektor agromakanan negara dijangka lengkap menerima vaksinasi menjelang November ini.

Ronald berkata sasaran itu akan dicapai melalui Program Vaksinasi Barisan Hadapan Industri Agromakanan (AiVAC) yang akan dilaksanakan dalam masa terdekat.

Ronald berkata, AiVAC bertujuan membantu kerajaan meningkatkan pengambilan vaksinasi dalam kalangan pekerja dan individu yang terbabit dalam sektor agromakanan.

Katanya, langkah berkenaan selaras matlamat kerajaan untuk mempercepat vaksinasi dan mencapai imuniti kelompok.

“Program ini juga dilaksanakan bagi melindungi kesejahteraan pekerja, seterusnya membantu mempercepat pemulihan ekonomi dan rantaian nilai makanan di Malaysia

“Ia akan membabitkan semua jabatan dan agensi di bawah kementerian ini di peringkat persekutuan, negeri dan daerah, yang akan dilaksanakan dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF),” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.