AS pulang lagi RM1.9 bilion dana 1MDB

14

6 OGOS: Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat memulangkan sejumlah AS$452 juta (RM1.9 bilion) kepada Malaysia dana skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

DoJ dalam kenyataan berkata, AS$1.2 bilion (RM5 bilion) telah dipulangkan setakat ini.

Katanya, aduan perlucuthakan sivil mendakwa lebih daripada RM18 bilion dana milik 1MDB telah diseleweng oleh pegawai atasan dan lain-lain, termasuk ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, atau lebih dikenali sebagai Jho Low.

Terdahulu dilaporkan bahawa dana tersebut diubah melalui institusi-institusi kewangan utama di seluruh dunia, termasuk di AS, Switzerland, Singapura dan Luxembourg.

Sejak 2016, DoJ telah mengemukakan 41 tindakan perlucuthakan sivil bawah Seksyen Pengubahan Wang Haram dan Pengembalian Aset (MLARS) yang mengakibatkan penyitaan lebih RM7 bilion aset dicuri.

Katanya, ia akan meneruskan tindakan litigasi terhadap aset tambahan yang dikatakan mempunyai kaitan dengan skandal itu.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz pada Mei berkata, Akaun Amanah Mendapatkan Kembali Aset menerima sejumlah RM16.05 bilion dana 1MDB yang disita dan dihantar balik pada ketika itu.

Menurut kementeriannya, sebarang baki dalam akaun amanah berkenaan akan digunakan untuk melunaskan hutang 1MDB dan bekas anak syarikatnya, SRC International Sdn Bhd.

Setakat ini, kerajaan telah melunaskan RM12.4 bilion hutang 1MDB dan RM3.1 bilion hutang SRC.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.