85 kes positif hasil saringan selepas Sidang Khas Parlimen

36

6 OGOS : Sebanyak 85 kes positif COVID-19 telah dikesan menerusi ujian saringan yang dilakukan semasa dan selepas Sidang Mesyuarat Khas Parlimen. 

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada jumlah itu, sembilan kes telah dilaporkan sebelum ini dan lima kes baharu dilaporkan di antara 30 Julai sehingga 5 Ogos 2021. 

Menurut beliau, tiga lagi merupakan kes kontak rapat manakala lapan merupakan kes saringan sebelum Persidangan Dewan Negara manakala 56 menerusi ujian saringan dilakukan sebelum Sidang Mesyuarat Khas Parlimen seperti dilaporkan sebelum ini.

“Sehingga kini, secara keseluruhannya terdapat 85 kes positif COVID-19 yang disahkan dengan ujian RT-PCR di Parlimen yang berkait dengan Sidang Mesyuarat Khas Dewan Rakyat yang telah diadakan pada 26 Julai sehingga 29 Julai 2021,

“Setakat ini, enam sampel berkemungkinan besar adalah varian Delta telah dikesan melalui saringan menggunakan ujian PCR Genotyping Assay. Bagi mengesahkan jenis varian ini, Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) sedang menjalankan jujukan genom penuh dan masih menunggu keputusan akhir, “katanya menerusi kenyataan media perkembangan harian COVID-19, hari ini. 

Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

Dalam pada itu, Noor Hisham memaklumkan daripada lapan kes yang baharu yang dilaporkan di antara 30 Julai sehingga 5 Ogos lalu, lima kes mempunyai nilai kitaran ambang (CT value) RT PCR di antara 18.00 sehingga 27.68, dan tiga kes dengan CT value di antara 35.14 sehingga 37.59. 

Beliau berkata, empat kes mempunyai gejala ringan manakala yang lain tidak bergejala, tujuh kes positif telah mendapat vaksin COVID-19 (sekurang-kurangnya mendapat satu dos), satu kes adalah kanak-kanak berusia tujuh (7) tahun (kontak rapat kes) yang belum layak mendapat vaksin.

“Hasil siasatan KKM setakat ini mendapati bahawa besar kemungkinan perkongsian kemudahan asas seperti tandas dan surau oleh ramai individu telah memberi risiko kepada penularan jangkitan COVID-19 di Parlimen. 

“KKM akan terus memantau status kesihatan semua kes positif COVID-19 ini, kontak rapat dan kes baharu yang lain kerana kemungkinan akan dilaporkan kerana masih dalam tempoh inkubasi.

“Justeru, adalah dinasihatkan supaya individu yang telah hadir ke Parlimen untuk terus memantau kesihatan kendiri menggunakan aplikasi MySejahtera. Sekiranya bergejala jalani ujian saringan COVID-19 dan mendapatkan rawatan segera,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.