nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Kes bergejala serius indikator baharu PPN

5 OGOS: Kerajaan kini meletakkan jumlah kes bergejala serius sebagai indikator baharu dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) ke Fasa 2 dan 3.

Menteri Penyelaras PPN, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata langkah berkenaan akan menggunakan proksi kes kemasukan hospital baharu COVID-19 yang disesuaikan untuk Kategori 3, 4 dan 5.

Bagaimanapun, Tengku Zafrul berkata indikator kadar vaksinasi dan kadar penggunaan ICU masih dikekalkan.

“Berdasarkan data dan sains, kadar vaksinasi penduduk yang tinggi mengurangkan insiden kes bergejala serius. Pemerhatian ini selaras bukan sahaja dengan pengalaman antarabangsa tetapi juga untuk Sarawak dan Labuan,” katanya dalam Laporan Agensi Pelaksanaan Ekonomi Dan Koordinasi Strategik Nasional (LAKSANA) ke-64.

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul yang juga Menteri Kewangan berkata, selepas negara mencapai kadar vaksinasi 40 peratus penduduk dewasa dan ke atas, bilangan kes baharu COVID-19 menjadi kurang relevan.

TENGKU ZAFRUL

Beliau berkata ini kerana kebanyakannya adalah kes yang tidak bergejala atau bergejala ringan (Kategori 1 dan 2), sekali gus mengurangkan beban terhadap infrastruktur kesihatan awam.

“Perlis sudah pun menepati semua nilai ambang sebelum ini untuk beralih ke Fasa 3, manakala Sarawak pula, kadar vaksinasi telahpun mencapai kadar 63.7 peratus penduduk dewasa, melepasi nilai ambang bagi Fasa 4 untuk indikator ini iaitu 60 peratus.

“Pengalaman Sarawak adalah dengan peningkatan vaksinasi, bilangan kes di ICU telah menurun dengan ketara bukan sahaja di bawah 50 peratus iaitu nilai ambang Fasa 3 tetapi ke tahap hanya 29 peratus.

“Walaupun jumlah kes COVID-19 di Sarawak melebihi 300 sehari tetapi bilangan kes setiap hari yang dikenal pasti Kategori 3, 4 dan 5 kurang daripada 10 kes atau dua peratus daripada kes yang dilaporkan,” katanya.

Katanya, bagi Labuan pula, beliau berkata, situasi di wilayah berkenaan adalah satu kejayaan memandangkan tidak lama dahulu, ia mengalami keadaan tenat dengan penularan tidak terkawal.

Bagaimanapun, Tengku Zafrul berkata dengan langkah yang diambil terutama gerakan vaksinasi secara besar-besaran, kes COVID-19 baru serta kes di ICU jatuh dengan ketara.

“Situasinya sama seperti Sarawak tetapi lebih ke hadapan, dengan kadar vaksinasi sudah mencecah 80 peratus penduduk dewasanya. Kadar vaksinasi yang tinggi ini menyumbang kepada pengurangan pesakit dalam wad ICU sehingga ke tahap hanya 20 peratus.

“Selaras dengan pengalaman Sarawak, maka Labuan juga menunjukkan penurunan kes baharu secara keseluruhan dan kejatuhan ketara kes di ICU yang sangat rendah seiring dengan peningkatan kadar vaksinasi penduduk,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.