MP Pembangkang Cuba Provokasi Masuki Parlimen

92

2 OGOS: Sekumpulan Ahli Parlimen pembangkang cuba melakukan provokasi untuk memasuki bangunan Parlimen di Kuala Lumpur, hari ini walaupun Persidangan Dewan Rakyat ditangguhkan disebabkan berlakunya peningkatan kes positif COVID-19 di kawasan tersebut.

Laluan masuk ke Parlimen dikawal ketat oleh pihak berkuasa selepas beberapa Ahli Parlimen pembangkang dilihat cuba memasuki bangunan itu, pagi ini

Laluan utama ke Parlimen ditutup dengan penghadang bagi mengelak orang ramai masuk, susulan Mesyuarat Khas Dewan Rakyat yang dijadual berlangsung hari ini, ditangguhkan.

Seawal jam 7.30 pagi tadi pintu masuk utama bangunan Parlimen dikawal ketat oleh pihak penguat kuasa antaranya Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang turut dikawal oleh Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU).

Rentetan penangguhan itu, beberapa Ahli Parlimen pembangkang bertegas untuk hadir ke Parlimen, walaupun sidang berkenaan ditangguhkan.

Antara yang dilihat hadir ialah Ahli Parlimen DAP Jelutong, RSN Rayer, Ahli Parlimen DAP Seputeh, Teresa Kok, Ahli Parlimen PKR Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, Ahli Parlimen DAP Puchong, Gobind Singh Deo dan Ahli Parlimen DAap Segambut, Hannah Yeoh.

Bagaimanapun, kelibat Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim masih belum kelihatan di sekitar pekarangan jalan masuk ke Parlimen.

Pihak berkuasa bagaimanapun, mengarahkan mereka beredar dalam tempoh 10 minit.

Langkah itu diambil pembangkang selepas Parlimen menerusi Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bacha Mydin berkata Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen ke-14 bagi Dewan Rakyat pada hari ini ditangguhkan ke suatu tarikh yang akan ditetapkan.

Pemakluman itu dibuat oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaras dengan Peraturan Mesyuarat 11 (3), Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat.

Penangguhan itu selaras dengan cadangan Ketua Pengarah Kesihatan serta penilaian risiko semasa yang telah dijalankan oleh Kementerian Kesihatan susulan perkembangan terbaharu penularan jangkitan COVID-19 .

Difahamkan, selepas wakil rakyat pembangkang dihalang memasuki bangunan Parlimen, mereka berkumpul pula di Dataran Merdeka.

Turut kelihatan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Ahli Parlimen Bagan, Lim Guan Eng; Ahli Parlimen Kota Raja, Mohammad Sabu dan Ahli Parlimen Semporna, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.