TNB Sumbang Kontena Khas Simpan Mayat

23

1 OGOS: Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengambil inisiatif menyumbang dua kontena khas hari ini bagi menempatkan mayat pesakit COVID-19 di dua hospital di Negeri Perlis. 

Pengerusinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, hospital tersebut adalah Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar dan Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani. 

Menurut beliau, TNB mengambil maklum keperluan mendesak kedua-dua buah hospital untuk menempatkan mayat mangsa COVID-19 yang semakin meningkat saban hari.

“TNB sentiasa peka dengan situasi semasa pandemik COVID-19 ini dan kita ambil maklum akan keperluan hospital tersebut. Jadi, saya berbincang dengan pihak pengurusan tertinggi TNB untuk kita ambil tindakan segera. 

“Dalam masa dua hari sahaja kita putuskan untuk menyerahkan sumbangan kontena sejuk beku itu dan saya berterima kasih kepada Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Ir. Baharin Din yang banyak membantu,” katanya menerusi kenyataan kepada media, hari ini.

Dalam majlis tersebut, sumbangan itu disampaikan oleh Mahdzir kepada Pengarah Hospital Sultanah Bahiyah, Dr Zaiton Udin yang turut dihadiri oleh Pengurus Besar Negeri, Stake Holder Utara, Ir. Azmi Mohd Yusof dan Pengurus Negeri Stake Holder Utara, Ku Abdul Razak Ku Ismail.

Manakala sumbangan di Hospital Sultan Abdul Halim Sungai Petani disampaikan oleh Pegawai Khas Pengerusi TNB, Datuk Shahanim Mohd Yusuf dan Muhamad Nur Aizat Noor Azam kepada Pengarahnya, Dr. Azlina Muhamad Radzi.

Sementara itu, Mahdzir memaklumkan selain kontena sejuk beku, dua unit Alat Penafas Berpemekatan-Udara (PAPR) yang amat diperlukan di Hospital Sultanah Bahiyah turut disumbangkan.

Beliau berkata, peralatan khas tersebut dapat digunakan oleh doktor dalam pembedahan kes-kes berkaitan dengan wabak COVID-19. 

“Keseluruhan sumbangan dua kontena dan dua peralatan tersebut adalah bernilai RM165,000.

“Kita berharap dengan sumbangan daripada TNB itu akan dapat menyelesaikan masalah kritikal yang dihadapi oleh kedua-dua hospital. 

“Pada masa yang sama, ia dapat menghilangkan kerisauan orang ramai di negeri itu berkaitan pengurusan mayat mangsa COVID-19,” katanya.

Terdahulu, media tempatan melaporkan Hospital Sultanah Bahiyah dan Hospital Sultan Abdul Halim memerlukan kontena sejuk beku bagi menampung mayat pesakit COVID-19.

Menurut Pengarah Kesihatan negeri, Dr. Othman Warijo, keadaan peti mayat di hospital berkenaan ketika ini sentiasa penuh. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.