Darurat Sarawak : GPS junjung kasih keprihatinan Agong

30

31 JULAI: Gabungan Parti Sarawak (GPS) menjunjung kasih dan menyambut baik keprihatinan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengisytiharkan Proklamasi Darurat di Sarawak bagi menggantung Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 selama enam bulan mulai Isnin ini.

Setiausaha Agung GPS, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, Proklamasi Darurat berkenaan perlu dikuatkuasakan dengan mengambil kira keselamatan dan  nyawa rakyat Sarawak yang belum bersedia untuk menghadapi PRN berikutan kes COVID-19 masih tinggi di negeri berkenaan.

Bagaimanapun, Alexander berkata GPS dan seluruh rakyat Sarawak berharap keadaan  menjadi semakin baik seiring dengan kejayaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) dengan hampir 100 peratus populasi penduduk dewasa di Malaysia lengkap divaksinasi menjelang Oktober ini.

“Perkembangan itu membolehkan banyak sekatan dilonggarkan dan kehidupan rakyat kembali pulih seperti biasa secara  berperingkat.

“Justeru dalam keadaan itu, Yang di-Pertuan Agong mungkin berkenan  menamatkan Proklamasi Darurat lebih awal yang akan membolehkan PRN diadakan  bagi membolehkan rakyat di negeri ini melaksanakan hak mereka untuk memilih dan  memberi mandat kepada GPS untuk mentadbir kerajaan negeri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Datuk Seri Alexander Nanta Linggi

Alexander pada masa sama berkata, GPS menaruh sepenuh keyakinan di atas kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong dan Yang di-Pertua Negeri Sarawak dalam perkara ini.

Terdahulu, media melaporkan PRN Sarawak akan ditangguhkan enam bulan lagi sehingga 2 Februari 2022 berikutan pengisytiran Proklamasi Darurat baharu oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Baginda membuat pengisytiharan berkenaan menerusi warta kerajaan disiarkan menerusi laman web Pejabat Peguam Negara, mulai semalam.

Yang di-Pertuan Agong bertitah pengisytiharan Proklamasi Darurat berkenaan dibuat bagi mengelak wabak COVID-19 terus merebak.

Bagi Fasal 1 Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan dalam keadaan itu baginda boleh mengeluarkan satu Proklamasi Darurat untuk menggantung PRN ke Dewan Undangan Negeri.

Berikutan itu, semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sarawak kekal sehingga DUN dibubarkan mengikut Perkara 18(1) Perlembagaan Negeri Sarawak.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.