Wanita,Pemuda PN nyatakan sokongan kepada Muhyiddin

26

30 JULAI: Wanita dan Pemuda Perikatan Nasional (PN) menyatakan sokongan tidak berbelah bagi kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri  dan Ketua Kerajaan yang memerintah.

Dalam dua kenyataan berasingan, Wanita PN menegaskan Perdana Menteri telah memimpin negara dengan sehabis baik dalam suasana yang sangat mencabar ekoran pandemic Covid19 yang berskala global.

Mereka juga menegaskan kerana sifat taat dan setia kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong jugalah YAB Perdana Menteri telah menzahirkan titah baginda agar diadakan Sidang Khas Parlimen yang sedang berlansung sekarang ini.

“Segala urusan telah diatur mengikut peruntukan Perlembagaan Persekutuan tanpa sebarang niat untuk menyalahinya.

“Akhirnya, Wanita PN menyeru semua pihak agar bersama-sama dengan YAB Perdana Menteri dan kerajaan untuk kembali fokus kepada agenda utama dan paling mendesak iaitu memerangi pandemic Covid19 dan memulihkan penghidupan rakyat,” katanya kenyataan berkenaan.

Kenyataan itu keluarkan bersama oleh Ketua Srikandi BERSATU, Datuk Seri Rina Harun; Ketua Dewan Muslimat PAS, Nuridah Mohd Salleh; Ketua Wiranita STAR, Evelyn Gobile; Ketua Wanita SAPP, Irene Chan Kam Lan dan Ketua Wanita Gerakan, Janice Wong Oi Foon.

Selain itu, Wanita PN juga menjunjung kasih di atas titah kenyataan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong seperti yang dikeluarkan oleh Istana Negara pada 29 Julai 2021.

“Kami amat menghargai keprihatinan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong terhadap kemaslahatan rakyat dan titah Baginda agar semua pihak bersama-sama berusaha mencari jalan penyelesaiannya,” katanya.

Dalam satu kenyataan berasingan, Pemuda PN yakin semua tindakan yang diambil oleh kerajaan Malaysia berkenaan isu darurat ini adalah teratur dan selaras dengan peruntukan undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan.

“Oleh yang demikian, Pemuda Perikatan Nasional menyokong penuh YAB Perdana Menteri dan Jemaah Menteri untuk terus menjalankan tugas dan tanggungjawab mentadbir dan mengurus negara ini.

“Kami juga ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada semua ahli gabungan kerajaan PN yang teguh bersama dengan YAB
Perdana Menteri dengan membentuk blok majoriti bagi meneruskan agenda Program Pemulihan Negara (PPN),” katanya.

Kenyataan berkenaan dikeluarkan bersama oleh Ketua Pemuda PAS Khairil Nizam Khirudin.

Ketua Armada BERSATU,  Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, Ketua Pemuda STAR, Rizal Johari, Ketua Pemuda SAPP, Jamain Sarudin; Pemangku Ketua Pemuda Gerakan, Wong Chia Zhen.

Selain itu Pemuda PN juga merafak sembah menjunjung kasih di atas kenyataan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong melalui Kenyataan yang dikeluarkan oleh Istana Negara pada semalam, 30 Julai 2021.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.