MP pembangkang tak matang berbahas di Parlimen

74

30 JULAI: Persidangan Khas Dewan Rakyat yang telah berlangsung selama empat hari sehingga semalam tidak mempamerkan kematangan ahli-ahli parlimen di negara ini. 

Pemerhati politik dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Dr Zulkeflee Yaacob menegaskan seharusnya adegan hiruk-pikuk dengan menjerit-jerit berlaku seolah-olah Parlimen tiada peraturan.

Menurut beliau, dalam situasi sekarang, kerajaan Perikatan Nasional (PN) wajar dipertahan kerana terbukti kesungguhan menangani wabak.

“Sebagai rakyat tentunya ramai malu dengan apa yang berlaku itu seolah-olah memperlihatkan sesetengah ahli parlimen kita hilang kematangan. 

ZULKEFLEE

“Saya juga bimbang jajaran baru yang diimpi sesetengah pihak boleh mengulangi kemelut lama ketika era Pakatan Harapan (PH). 

“Hak orang Melayu, Islam dan Raja-Raja Melayu menjadi mainan pihak tertentu,” katanya menerusi media, hari ini. 

Terdahulu, gelagat sesetengah ahli parlimen pembangkang pada persidangan khas memperlihatkan seolah-olah PH seperti tidak sabar mengejar kuasa politik.

Situasi itu boleh dilihat oleh sesiapa sahaja yang mengikuti siaran langsung persidangan tersebut sama ada melalui media rasmi kerajaan atau laman sosial.

Pada persidangan khas yang bermula Isnin lalu itu, pembangkang dilihat seperti udang di sebalik batu dengan mencari peluang untuk mengemukakan usul terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. 

Sedangkan persidangan khas parlimen diadakan bagi membincangkan Pelan Pemulihan Negara (PPN) bagi membantu negara keluar daripada wabak COVID-19 yang berlaku sekarang seperti yang turut dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam memfokuskan kepada kemaslahatan dan kesejahteraan rakyat. 

Malah semalam Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dilapor mahu mengemukakan usul hilang kepercayaan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin susulan kononnya isu pembatalan Ordinan Darurat yang dilaksanakan kerajaan.

Sedangkan sebelum ini pembangkang asyik mendesak kerajaan membatalkan Ordinan Darurat bagi membolehkan persidangan parlimen diadakan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.