Ahli Parlimen BN, UMNO sokong PN – Hishammuddin

284

30 JULAI: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) tetap mendapat sokongan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan UMNO di sebalik kemelut serta ketidakstabilan politik negara ketika ini.

Bendahari Agung BN, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata pendirian itu sudah dinyatakan Timbalan Perdana Menteri merangkap Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam.

“Dalam BN dan UMNO, sudah membuat pendirian dan (perkara itu) diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri semalam.

“Saya sendiri dan rakan dalam Dewan (Rakyat) yang rapat dengan saya, bukan sahaja sokong tetapi senada dengan pendirian yang diumumkan iaitu tetap sokong kerajaan sedia ada,” katanya.

HISHAMMUDDIN

Hishammuddin berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Sumbangan Perubatan COVID-19 dari Arab Saudi di Institut Kajian Strategik dan Antarabangsa (ISIS), hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin; Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba; Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof dan Duta Arab Saudi ke Malaysia, Datuk Dr Mahmoud Hussien Saeed Qattan.

Semalam, Ismail Sabri yang juga Ketua Whip Kerajaan dalam kenyataan berkata, lebih 110 Ahli Parlimen masih bersama menyokong kerajaan sedia ada.

Dalam kenyataan itu Ismail Sabri turut menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berhubung kenyataan media yang dikeluarkan oleh Istana Negara semalam.

Terdahulu, Istana Negara dalam satu kenyataan menyatakan Yang di-Pertuan Agong menzahirkan rasa amat dukacita dengan tindakan kerajaan mengumumkan  pembatalan semua Ordinan Darurat biarpun ia belum lagi diperkenan baginda.

Al-Sultan Abdullah juga amat dukacita kerana apa yang diperkenan dan dititahkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan serta Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun bahawa cadangan pembatalan semua Ordinan Darurat dibentang dan dibahaskan di Parlimen bagi tujuan diungkaikan tidak dilaksanakan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.