Britain harap komuniti dunia dapat divaksin menjelang pertengahan 2024

11

29 JULAI :  Britain mendesak agar negara-negara lain bergabung dengannya dalam menderma vaksin agar komuniti dunia selesai divaksin pada pertengahan 2022.

Perkara tersebut perlu dilakukan memandangkan jika mengikut kadar vaksinasi semasa, proses vaksinasi dunia tidak akan selesai hingga tahun 2024.

Setiausaha Luar Britain, Dominic Raab berkata, Britain telah memberikan komitmen dengan membekalkan 100 juta dos vaksin daripada lebihan bekalan domestik ke negara-negara termiskin dan paling terjejas di seluruh dunia menjelang pertengahan tahun depan.

“Sebanyak 9 juta dos akan diagihkan pada Jumaat ini dan akan diberi kepada negara-negara yang terjejas seperti Loas dan Kemboja serta rakan kongsi kami seperti Indonesia dan Malaysia selain sebilangan negara Komanwel yang meliputi Kenya sehingga ke Jamaica,” jelasnya.

Tindakan ini menurut Raab adalah bukti Britain tidak hanya mementingkan diri sendiri, sebaliknya menunjukkan negara berkenaan mempunyai kemampuan untuk menyelamatkan nyawa demi kebaikan semua di dunia.

Raab berharap negara lain akan mengikuti jejak langkah Britain yang mula mendermakan kumpulan pertama 100 juta dos vaksin.

Jelasnya, berdasarkan unjuran semasa kadar vaksinasi, komuniti dunia hanya akan selesai divaksin pada 2024.

Katanya lagi britain ingin mempercepatkan tarikh tersebut pada pertengahan tahun depan sekali gus membuat perbezaan besar bagi negara-negara terjejas.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.