UK catat penurunan kes jangkitan COVID-19 tujuh hari berturut-turut

30

28 JULAI : United Kingdom (UK) mencatatkan penurunan kes COVID-19 selama tujuh hari berturut-turut.

Penurunan kes ini agak mengejutkan, memandangkan pakar kesihatan menjangkakan kes akanmencecah 100,000 sehari dalam tempoh beberapa minggu akan datang susulan sekatan itu dilonggarkan.

Bagaimanapun, Perdana Menteri UK, Boris Johnson, menggesa orang ramai supaya terus berwaspada bagi membendung penularan coronavirus terutama varian Delta yang lebih pantas merebak.

Kadar jangkitan yang dicatatkan di seluruh UK berkurangan selama tujuh hari berturut-turut dengan 23,511 kes baharu diumumkan semalam berbanding 46,558 pada minggu sebelumnya iaitu pengurangan hampir 50 peratus.

Sebelum ini, lonjakan jangkitan baru dilaporkan di England tetapi mulai turun pada 19 Julai meskipun penguatkuasaan pemakaian pelitup muka ditarik balik dan penjarakan sosial di tempat awam dilonggarkan.

Meskipun keadaan yang berlaku adalah sebaliknya selepas bermula cuti sekolah musim panas di England dan Wales, menteri mengingatkan keadaan jangka panjang masih belum dapat dipastikan.

Walaupun jumlah kes harian menurun, semalam data rasmi juga menunjukkan 131 kematian akibat COVID-19 dalam tempoh 28 hari ujian positif, iaitu jumlah kematian harian tertinggi sejak Mac.

Jumlah keseluruhan kes COVID-19 di UK setakat ini adalah sebanyak 5,745,526 jangkitan termasuk 29,303 kematian.

Kata Johnson, walaupun data kes sejak enam hari lalu semakin baik, penting bagi semua pihak tidak terburu-buru membuat kesimpulan awal mengenainyai.

Masyarakat harus berwaspada dan mematuhi langkah keselamatan kerajaan, katanya lagi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.