PBB bekerjasama dengan bank pembangunan awam atasi isu kebuluran global

20

28 JULAI :  Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan bekerjasama dengan bank pembangunan awam bagi mengubah sistem pembekalan makanan melalui agensi pembiayaan pertanian pertubuhan dunia tersebut.

Ketua Dana Antarabangsa Untuk Pembangunan Pertanian (IFAD), Gilbert Houngbo menerusi satu kenyataan semalam, berkata ,strategi itu amat penting kerana krisis kebuluran global kini meningkat dengan ketara susulan ancaman pandemik COVID-19.

“Inisiatif yang diumumkan menjelang sidang kemuncak PBB pada September ini di New York adalah untuk mempromosikan pertanian lestari, menggalakkan gaji setimpal dan memberikan akses makanan kepada penduduk dunia.

“Dalam usaha untuk memanfaatkan kelompok paling rentan di dunia memerlukan pelaburan besar, kira-kira AS$350 bilion (RM1.5 trilion) setahun untuk tempoh sedekad seterusnya.

“Kita perlukan bank pembangunan awam menjadi lebih kuat, bersatu dan tegas pada skala global jika mahu sistem makanan memanfaatkan semua, terutama kawasan luar bandar termiskin yang banyak menyumbang sumber makanan kita,” katanya.

Tambah beliau, usaha yang dilakukan IFAD dan rakannya, Bank Pembangunan Perancis (AFD) dan Cassa Depositi e Prestiti (CDP) Itali, turut membabitkan institusi penyelidikan, sektor swasta dan masyarakat awam.

Susulan itu, mereka akan diminta menggalakkan bank pembangunan awam meningkatkan pembiayaan untuk pelaburan sosial dan hijau serta mengutamakan pengeluar skala kecil luar bandar di beberapa negara termiskin di dunia.

Matlamat untuk membasmi kebuluran dan kekurangan zat makanan global pada 2030 tidak dapat dicapai memandangkan wabak COVID-19 semakin memburukkan keadaan, kata PBB baru-baru ini.

Lebih daripada 810 juta orang di dunia sekarang mengalami kebuluran kronik menurut Program Makanan Dunia, berbanding 690 juta pada 2019.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.