Kit Siang jangan pura-pura tidak tahu apa rakyat tahu

121

28 JULAI: Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang meminta,  Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengambil tanggungjawab melakukan kenyataan menteri di Parlimen melaporkan tindakan kerajaan bagi mengelak masalah berganda, krisis perlembagaan dan situasi wabak COVID-19 yang semakin meruncing.

Ahli Parlimen DAP Iskandar Puteri itu berkata, Malaysia kini berada dalam kalangan 12 negara teratas daripada segi jumlah kes baharu setiap hari, manakala berada di tempat ke-10 daripada segi jumlah kematian yang direkodkan.

“Bagaimanakah kerajaan hendak mengubah kedudukan negara kita dari tempat yang buruk sebegini?

“Berapa ramai lagi yang akan mati dan membunuh diri di Malaysia, sebelum kita dapat melihat penghujung kepada wabak COVID-19?” soalnya dalam kenyataan.

Beliau berkata, sepatutnya kerajaan memberi tumpuan sepenuhnya bagi memastikan jumlah jangkitan COVID-19 tidak mencatatkan 1.5 juta kes menjelang sambutan Hari Kebangsaan Ke-64 atau merekodkan dua juta kes, pada Hari Malaysia Ke-58, pada 16 September depan.

LIM KIT SIANG

Mungkin Kit Siang tahu tetapi sengaja buat-buat tidak tahu, tanpa beliau sedar bahawa orang ramai tahu seperti Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar beritahu di Parlimen, pada Rabu.

Seramai 12.49 juta penduduk daripada kira-kira 32 juta penduduk atau 38.2 peratus keseluruhan populasi, sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.

Daripada jumlah itu 5.9 juta atau 18.1 peratus mendapat dos lengkap vaksin, dengan jangkaan akan mencecah 20 peratus rakyat negara ini sudah diberi dua dos vaksin pada hujung bulan ini.

Dalam sesi penerangan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Parlimen, Khairy Jamaluddin membertahu, sebanyak 53.3 peratus orang dewasa daripada keseluruhan populasi rakyat negara ini sudah menerima menerima satu dos vaksin

Katanya, kira-kira 25.2 peratus populasi dewasa sudah menerima dos lengkap.

Manakala bagi petugas barisan hadapan, dalam fasa pertama program vaksinasi seramai 695,000 selesai dos lengkap, iaitu 195 peratus lebih tinggi daripada sasaran awal 500,000 orang.

“Kumpulan fasa kedua pula sehingga25 Julai lalu mencatatkan 93 peratus penduduk berusia 60 tahun ke atas yang sudah mendaftar menjadi penerima vaksin, menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin,” katanya.

Sebenarnya, proses atau kadar pemberian vaksin Malaysia antara yang terbaik di dunia dan antara tertinggi di Asia Tenggara malah pada semalam, jumlah pemberian harian mencapai 553,871 dos – tertinggi walaupun jangkaan sebelum ini hanya 350,000 dos sehari.

Bagaimanapun, diakui proses pendaftaran untuk vaksinisasi masih lemah dengan anggaran kira-kira 12 juta belum mendaftar disebabkan beberapa factor.  

Jumlah pendaftaran melalui PICK kini adalah  seramai 20,134, 971 orang atau bersamaan 61.7 peratus keseluruhan populasi Malaysia setakat 26 Julai.

Khairy Jamaluddin mengakui , ia jauh lebih rendah berbanding sasaran 80 peratus dalam tempoh sama.

Ini berpunca beberapa negeri yang mungkin menghadapi kekangan untuk mendaftar disebabkan keadaan geografi dan demografi yang berbeza-beza serta sukar untuk diakses.

Di sinilah peranan semua ahli-ahli parlimen untuk membantu memastikan penduduk di kawasan yang diwakili mereka mendaftar bukan mempersoal usaha sedang dilakukan kerajaan dengan tindakan bersungguh-sungguh memastikan imuniti kelompok dapat dicapai menjelang hujung tahun ini kerana melalui herd immunity lah, pandemik COVID-19 ini dapat tangani daripada terus meragut nyawa atau mereka yang membunuh diri akibat tekanan berantai Corona Virus ini.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.