Dr Noor Hisham harap pindaan Akta Pencen diteliti semula

30

28 JULAI : Pasukan petugas khas diterajui Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Kementerian Kesihatan (KKM) diharap dapat meneliti pindaan terhadap Akta Pencen bagi membolehkan pengambilan ke jawatan tetap dilakukan dengan pilihan caruman kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam tempoh dua tahun untuk semua lanjutan kontrak yang diberikan kepada 23,000 doktor hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdulllah berkata, ia adalah masalah tidak berkesudahan yang terpaksa dihadapi oleh doktor dan petugas kesihatan terbabit di negara ini sejak sekian lama.

Kata Dr Noor Hisham melalui ciapan Twitter miliknya, sementara menunggu pindaan itu, semua petugas kontrak masih boleh meneruskan pengajian mereka di peringkat Sarjana.

“Adalah menjadi harapan kami bahawa dalam tempoh dua tahun atau kurang, mereka akan diserap ke jawatan tetap di bawah skim KWSP.

“Ketika berjuang untuk mendapatkan persekitaran kerja dan masa depan yang lebih baik untuk petugas kontrak, kita mungkin menderita dan terluka.

“Saya lebih suka memilih penyelesaian baik melalui rundingan dengan pelbagai pihak berbanding mengadakan demonstrasi pada waktu-waktu yang sukar ini dan Perintah Kawalan Pergerakan di negara ini,” katanya.

Ciapan beliau di Twitter sebelum ini pada Julai 2019 mendapat perhatian apabila ia disebut dalam Parlimen menggesa penambahbaikan dalam Sistem Penjagaan Kesihatan dan menangani isu kebajikan doktor dan petugas kesihatan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.