RM5,000 bantuan waris kematian keluarga akibat COVID-19

54

27 JULAI: Waris kepada rakyat Malaysia meninggal dunia akibat COVID-19 boleh memohon Bantuan Khas Pengurusan Kematian COVID-19 sebanyak RM5,000 menerusi Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

NADMA dalam satu kenyataan berkata bantuan wang tunai secara sekali bayaran itu akan diberikan kepada waris yang memenuhi syarat ditetapkan.

Bagaimanapun, NADMA berkata bantuan itu hanya layak kepada warganegara Malaysia yang menetap di negara ini.

“Hanya satu waris saja layak menerima bantuan khas ini. Sekiranya terdapat lebih dari satu permohonan dikemukakan waris si mati, NADMA hanya akan mempertimbangkan permohonan pertama yang diterima.

“Urusan sesama pemohon atau waris adalah tanggungjawab pemohon atau waris sendiri. Pemohon diminta membaca garis panduan permohonan dengan teliti dan mengemukakan dokumen lengkap. Permohonan dan dokumen tidak lengkap akan ditolak,” kata NADMA dalam laman sesawangnya.

Mengulas lanjut, NADMA berkata antara syarat lain perlu dipatuhi adalah hanya pengesahan kematian berkaitan COVID-19 oleh Kementerian Kesihatan (KKM) saja akan diterima.

Sebelum ini, Tabung COVID-19 NADMA diwujudkan pada 11 Mac tahun lalu bagi memberi bantuan khas sebanyak RM100 sehari.

Bantuan khas berkenaan diberikan kepada rakyat Malaysia yang bekerja atau berniaga di negara ini namun kehilangan pendapatan atau tidak dibayar gaji berikutan dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) atau menjalani rawatan di wad hospital yang dibenarkan KKM untuk merawat COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.