Rakyat Mahukan Ahli Parlimen Bersama Tangani COVID-19

22

27 JULAI: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah memberikan yang terbaik dalam melaksanakan tanggungjawab menyelesaikan isu pandemik COVID-19 walaupun dikritik oleh pelbagai pihak. 

Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PNBBC), Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, seharusnya pelbagai pihak khususnya pembangkang bersama-sama kerajaan dalam menangani COVID-19 dan bukannya mencari jalan untuk mengagalkan usaha kerajaan.

“Rakyat (mahukan pembangkang) bersama-sama membantu kerajaan dalam menyelesaikan masalah bukannya kita bertempik di Parlimen untuk selesaikan masalah.

“Kita nak selesaikan masalah perlu bersama, kerjasama bersama kerajaan dan rakyat mahukan yang terbaik bukan usaha-usaha mengagalkan kerajaan agenda kita.

“Agenda kita datang ke Parlimen…bagaimana kita nak selesaikan masalah yang berlaku kepada negara,” katanya ketika perbahasan berkenaan Tindakan Menangani Pandemik COVID-19 di Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pada itu, Shahidan menegaskan agar isu doktor kontrak tidak dipolitikkan kerana yang penting ia diselesaikan dan tidak diambil kesempatan oleh pihak lain.

Beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen BN Arau memaklumkan, perhimpunan yang berlaku semalam adalah hak doktor kontrak untuk diserapkan dalam perjawatan tetap.

“Bukan salah mereka sekarang, mereka mewarisi perkara ini (isu petugas kesihatan lantikan kontrak). Kita tahu bahawa di Malaysia ini isu petugas kesihatan membabitkan empat kementerian. Kementerian Kesihatan, Pengajian Tinggi, Pertahanan dan Kewangan.

“Pada mereka, naik pangkat ialah nombor dua kerana bagi mereka adalah supaya dapat masuk (diserap) dan jadi pakar,” katanya.

Justeru, beliau meminta isu tersebut diberi perhatian oleh Ketua Pengarah Kesihatan dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam untuk diteliti semula. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.