Caj Ujian Saringan COVID-19 terlalu tinggi

18

27 JULAI: Kerajaan disarankan agar menetapkan caj yang khusus ujian calitan COVID-19 di klinik dan hospital swasta disebabkan terdapat klinik swasta yang mengenakan caj terlalu tinggi untuk ujian saringan wabak tersebut.

Ahli Parlimen BERSATU Sabak Bernam, Datuk Mohd Fasiah Mohd Fakeh berkata, ini perlu dilakukan kerana ada klinik dan hospital swasta mengambil kesempatan sehingga mengenakan caj yang tidak masuk akal.

Menurut beliau, ketika ini, harga ujian RT-PCR antara RM220 hingga RM400 manakala RTK-Antigen antara RM80 hingga RM220.

“Tindakan klinik swasta ini tidak bertanggungjawab kerana mengenakan bayaran tinggi dan dilihat ibarat menangguk di air yang keruh.

“Saya sarankan agar kerajaan menetapkan harga yang berpatutan bagi perkhidmatan ujian calitan COVID-19 memandangkan negara sedang menghadapi pendemik dari segi pelbagai aspek khususnya ekonomi,” katanya ketika perbahasan berkenaan Tindakan Menangani Pandemik COVID-19 di Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen PAS Kemaman, Che Alias Hamid menyarankan kerajaan agar memperluaskan penggunaan MySejahtera agar dapat mengpotimumkan penggunaan aplikasi itu kepada masyarakat di negara ini.

Menurut beliau, aplikasi tersebut boleh diperkembangkan dengan dapat mengesan individu yang melakukan kuarantin diri di rumah dan mampu melakukan pengawasan pesakit COVID-19 kategori ringan tanpa memerlukan pengesahan daripada pegawai perubatan.

“Saya turut menyarankan agar kerajaan mengoptimumkan penggunaan fasiliti hospital swasta dalam kontak penyaluran pesakit rawatan luar malah kerajaan wajar mengkordinasikan hospital-hospital di bawah Kementerian Kesihatan (KKM) dan juga Kementerian Pendidikan Tinggi.

“Selain itu, kerjaan perlu memusatkan segala aset perubatan dan tenaga kerja yang terlibat dalam COVID-19 dan saya turut menyarankan agar penilaian semula mass testing khususnya kepada mereka yang tidak bergejala,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.