Doktor hartal: Cuepacs harap tiada tindakan tatatertib

41

26 JULAI: Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berharap kerajaan tidak mengambil tindakan tatatertib kepada petugas barisan hadapan yang terlibat Hartal Doktor Kontrak hari ini.

Presiden Cuepacs, Adnan Mat berharap berkata, doktor kontrak berkenaan hanya mahu permasalahan mereka didengari dan diselesaikan oleh kerajaan.

“Cuepacs berharap kerajaan atau pihak berkuasa tidak mengambil sebarang tindakan daripada sudut perundangan mahupun tindakan tatatertib yang boleh memberi kesan kepada perkhidmatan pegawai perubatan kontrak ini.

ADNAN

“Cuepacs difahamkan demonstrasi tersebut tidak menjejaskan operasi perkhidmatan kesihatan di fasiliti kesihatan masing-masing kerana ia hanya melibatkan mereka yang sedang rehat dan bercuti.

“Berilah mereka peluang yang sewajarnya memandangkan perkhidmatan mereka ketika ini amat diperlukan oleh negara yang sedang menghadapi pandemik COVIDd-19,” katanya pada satu kenyataan hari ini.

Adnan menambah, kerajaan perlu memberikan satu tempoh masa yang jelas untuk menangani tuntutan doktor kontrak melalui Kementerian Kesihatan.

“Dalam masa yang sama Cuepacs berharap kerajaan dapat menyelesaikan segera permasalahan yang dihadapi oleh pegawai perubatan kontrak ini berhubung penempatan mereka khususnya dari aspek keseluruhan sistem dan struktur bidang kesihatan negara,” katanya lagi.

Ratusan doktor kontrak di seluruh negara hari ini menyertai tindakan perusahaan hartal atau mogok kerja, antaranya bagi menuntut penyerapan ke jawatan tetap.

Jumaat lalu, kerajaan menawarkan lanjutan kontrak kepada doktor kontrak sehingga empat tahun dan memberi jaminan faedah yang serupa dengan doktor tetap.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.