CAC secara maya elak kesesakan di CAC fizikal

40

26 JULAI: Pasukan Petugas Khas Lembah Klang (GKVSTF) menyediakan Pusat Penilaian COVID-19 (CAC) secara maya bagi memudahkan pengurusan maklum balas secara berkesan susulan kesesakan di CAC sekitar Lembah Klang.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Datuk Dr Chong Chee Kheong, berkata melalui pembukaan CAC secara maya itu, pesakit COVID-19 mengalami gejala ringan atau tidak bergejala tidak perlu ke CAC, sebaliknya menjalani pengasingan di rumah dan dipantau dari jauh.

Beliau berkata, pelaksanaan cadangan baharu serta CAC secara maya itu akan mengurangkan kesesakan di CAC fizikal, memperbaiki masa menunggu pesakit dan memastikan pemantauan awal terhadap semua kes positif COVID-19.

“CAC maya ini sebahagian daripada sistem eCOVID19 yang bertanggungjawab memantau keadaan pesakit bagi membolehkan rujukan dilakukan dengan mudah dan pantas bagi pesakit yang mengalami gejala semakin kronik.

CHEE KHEONG

“Kontak rapat pesakit COVID-19 pula perlu menjalani pengasingan kendiri di rumah, tanpa perlu menjalani ujian pengesanan kecuali bergejala.

“Pesakit disahkan positif COVID-19 dan tidak bergejala atau mengalami gejala ringan kini perlu menjalani pengasingan kendiri di rumah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, orang ramai perlu memuat turun aplikasi MySejahtera untuk melaporkan keputusan ujian pengesanan yang positif dan menerima Perintah Pengawasan di Rumah Digital (HSO).

“HSO digital ini menjadi peringatan yang mereka masih lagi berada di bawah pemantauan di rumah walaupun tidak memakai gelang merah jambu.

“Pesakit COVID-19 juga perlu memasukkan maklumat dalam Home Assessment Tool (HAT) di aplikasi MySejahtera setiap hari,” katanya.

Tambahnya, pesakit yang perlu pergi ke CAC berdekatan untuk penilaian klinikal akan dihubungi melalui aplikasi MySejahtera atau pusat panggilan.

Pesakit yang memerlukan bantuan, katanya, boleh menghubungi pusat panggilan CAC di nombor 03-7723 9299 antara jam 8 pagi hingga 9 malam setiap hari; atau talian Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis (CPRC) di 03-7723 9300 yang dibuka antara jam 8 pagi hingga 12 tengah malam setiap hari.

Katanya, garis panduan pengurusan baharu itu akan berkuatkuasa serta-merta dan dijangka mempertingkatkan penyampaian penjagaan kesihatan dengan memperkemas proses kerja dalam menguruskan pesakit COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.