Apa Kesan Tidak Laksana Proklamasi Darurat Baharu

89

26 JULAI: Keputusan kerajaan tidak akan menasihati Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah bagi memasyhurkan Proklamasi Darurat baharu adalah selari dengan pandangan Raja-Raja Melayu baru-baru ini.

Proklamasi Darurat yang berkuat kuasa sekarang akan tamat pada 1 Ogos ini.

Pakar Perlembagaan, Dr Muhammad Fathi Yusof berkata, ketetapan itu selari dengan desakan yang dibuat oleh pemimpin pembangkang sejak kebelakangan ini.

Selain itu, beliau menegaskan kerajaan juga telah memutuskan bahawa semua Ordinan Darurat (6) yang dibuat dalam tempoh Proklamasi Darurat dibatalkan (revoked) berkuat kuasa 21 Julai 2021. 

“Pembatalan ini memberikan beberapa kesan yang signifikan, antaranya adalah Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak perlu diisytiharkan terbubar kerana tamat tempoh lima tahun dan Pilihan Raya Negeri Sarawak perlu dilaksanakan dalam tempoh 60 hari dari tarikh ordinan tidak lagi berkuat kuasa.

MUHAMMAD FATHI

“Kerusi Parlimen dan DUN yang kosong dalam tempoh Proklamasi Darurat perlu diisi melalui Pilihan Raya Kecil (PRK) dalam tempoh 60 hari ordinan tidak lagi berkuat kuasa. Antara kerusi yang terlibat ialah kerusi Melor di Dewan Undangan Negeri Kelantan.

“Jika darurat khusus untuk Parlimen Batu Sapi, Gerik dan kerusi Bugaya DUN Sabah juga ditamatkan, maka PRK untuk kerusi-kerusi berkenaan juga perlu dilaksanakan,” katanyanya menerusi kenyataan hari ini. 

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan hari ini di persidangan Dewan Rakyat mengesahkan bahawa kerajaan sudah membatalkan semua peraturan di bawah Ordinan Darurat berkuat kuasa, mulai 21 Julai lalu.

Takiyuddin yang juga Ahli Parlimen PAS-Kota Bharu menjelaskan tindakan itu dalam Mesyuarat Kabinet terakhir, pada minggu lalu berdasarkan Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan.

Bagaimanapun, Takiyuddin menjelas Proklamasi Darurat masih belum dibatalkan dan akan berkuat kuasa sehingga 1 Ogos ini.

Dalam pada itu, yang juga Felo Penyelidik (Undang-Undang dan Perlembagaan), Pusat Polisi Perdana, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) memaklumkan jika Perdana Menteri tidak mendapat sokongan untuk kelulusan Belanjawan 2022 atau kalah dalam apa-apa pengundian di Dewan Rakyat, maka ia boleh ditafsirkan sebagai beliau hilang kepercayaan. 

Tambah beliau, menurut Perkara 40(3), jika tiada calon lain yang layak dilantik perdana Menteri, maka Yang di-Pertuan Agong boleh membubarkan Parlimen atas kehendak Perdana Menteri.

“Dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran Parlimen, Pilihan Raya Umum ke-15 perlu dan wajib dilaksanakan di seluruh negara.

“Kadar denda yang tinggi bagi kesalahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 yang dipinda melalui Ordinan Darurat dengan sendirinya terbatal dan kadar denda asal yang lebih rendah perlu berkuat kuasa.

“Kita doakan agar perkembangan yang berlaku ini tidak menjejaskan usaha yang sedang dilaksanakan bagi menghadapi wabak COVID-19. Moga Allah kurniakan jalan keluar yang terbaik kepada kita semua dalam menghadapi dugaan yang besar ini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.