Syed Saddiq didesak senarai individu derma lebih RM10,000

121

24 JULAI : Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN), Isham Jalil mendesak Syed Saddiq menyenaraikan individu yang menderma lebih RM10,000 kepada tabung kutipan dana bagi membiayai kes mahkamahnya.

Menurut Isham, Syed Saddiq perlu lebih telus dengan kutipan dana itu tanpa berselindung siapa penderma terutama jika angkanya melebihi RM10,000 ke atas.

“Saya ingin tanya Syed Saddiq, boleh senaraikan berapa orang dan siapa yang derma lebih RM10,000 kepada tabungnya ini? Ada yang derma lebih dari itu? Perlu telus.

“Harap tiada taukey atau kroni yang derma beratus ribu an silalah membayar cukai,” katanya  menerusi hantaran di Facebook miliknya.

Isham Jalil

Terdahulu, Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Wan Saiful Wan Jan meminta Syed Saddiq menyediakan laporan audit untuk memastikan wang derma tersebut benar-benar digunakan untuk membiayai kos guamannya.

Semalam, Syed Saddiq menerusi hantaran di Facebook mengumumkan kutipan dana untuk jaminan mahkamah telah mencukupi dan ditamatkan setelah mengumpul dana berganda iaitu RM715,523 daripada jumlah wang jaminan sebanyak RM330,000.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu sebelum ini mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan pecah amanah membabitkan wang lebih RM1 juta di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

Beliau turut mengaku tidak bersalah bagi pertuduhan kedua di mahkamah sama iaitu menyalahgunakan wang sumbangan berjumlah RM120,000 untuk kempen Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.