35 Ahli Parlimen, Pegawai Disahkan Positif COVID-19

1,403

24 JULAI : Seramai 35 Ahli Parlimen dan pegawai masing-masing disahkan positif COVID-19 selepas  menjalani ujian saringan bersasar Jumaat lalu sebagai langkah keselamatan dan pencegahan sempena Sidang Khas Dewan Rakyat, mulai Isnin ini.

Berita ini amat mengejutkan dan menimbulkan persoalan apakah sidang Parlimen akan diteruskan dengan perkembangan terbaharu ini.

Menurut laporan sebuah portal, antara ahli Parlimen yang didapati positif ialah Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Tan Sri Annuar Musa (Ketereh) dan Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz (Bachok).

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Mohd. Rashid Hasnon didakwa turut terlibat ekoran pegawai pengiringnya disahkan positif jangkitan virus tersebut.

“Bagaimanapun, sehingga kini Parlimen belum sebarang maklumat rasmi daripada Kementerian Kasihatan (KKM) mengenai senarai Ahli Parlimen disahkan positif dan sedang menjalani kuarantin kerana menjadi kontak rapat kepada individu terbabit,” katanya ketika dihubungi di sini, sebentar tadi.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Bachok, Nik Mohamad Abduh Nik Aziz menafikan beliau positif COVID-19 dalam satu kenyataannya kepada sebuah akhbar.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang juga Ahli Parlimen Bagan Datoh tidak mahu memberikan sebarang komen terhadap laporan portal tersebut.

Manakala, setiausaha akhbar kepada Menteri Wilayah, Datuk Tun Faisal Ismail bin Aziz ketika dihubungi wartawan PNBBC mengesahkan bahawa Tan Sri Annuar Musa negatif dalam ujian saringan Jumaat lalu dan menafikan laporan portal tersebut.

Media melaporkan Ahli Parlimen dan semua pegawai pengiring mula menjalani ujian COVID-19 Jumaat lalu sebagai langkah pencegahan dalam memastikan persidangan khas Dewan Rakyat yang dijadual bermula Isnin ini berlangsung dalam keadaan selamat.

Antara Ahli Parlimen yang telah hadir ialah Ahli Parlimen Bagan Datuk merangkap Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Ahli Parlimen Padang Besar, Datuk Zahidi Zainul dan Ahli Parlimen Ayer Hitam yang juga Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Ujian yang dilakukan oleh kakitangan Hospital Kuala Lumpur diketuai oleh Datuk Dr R. Murugesu.

Berdasarkan surat dikeluarkan Dewan Rakyat yang ditandatangi Setiausahanya, Nizam Mydin Bacha Mydin, semua Ahli Parlimen disediakan kemudahan bagi menjalani ujian COVID-19 itu pada hari ini bermula 9 pagi hingga jam 5 petang di Dewan Serba guna, Parlimen.

Surat tersebut memaklumkan, ujian COVID-19 terbabit adalah wajib dan kegagalan berbuat demikian atau jika didapati positif, mereka tidak akan dibenarkan menghadiri persidangan Dewan Rakyat itu kelak.

Terdahulu, media melaporkan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun sebagai berkata, majoriti Ahli-ahli Parlimen sudah mendapatkan sekurang-kurangnya satu dos vaksin covid-19.

Manakala empat lagi Ahli Parlimen masih belum divaksinasi atas sebab-sebab tertentu.

Namun, kata Azhar, kesemua mereka dibenarkan hadir menyertai mesyuarat khas itu kerana Ahli-ahli Parlimen berkenaan masih perlu melaksanakan tugas mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.