MBJB Nafi Keluar Borang Pendaftaran Vaksin Kuota TMJ

27

23 JULAI: Orang ramai diingatkan bahawa mesej borang pendaftaran ‘Vaksin Pfizer, Kuota TMJ’ yang tular baru-baru ini adalah palsu. 

Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) menerusi kenyataan menegaskan pihaknya juga tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan bahawa borang tersebut adalah borang pendaftaran bagi vaksin jenis Pfizer di bawah kuota mana-mana pihak.

MBJB turut mengesahkan borang yang ditularkan tersebut merupakan borang pendaftaran vaksin, digunakan oleh urusetia Southern Volunteers Johor Bahru bagi membantu mendaftarkan warga bandar raya Johor Bahru yang masih belum mendaftar bagi pengambilan vaksin. 

“Pendaftaran hanya boleh dilakukan sama ada menerusi aplikasi MySejahtera atau menerusi laman web Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) di www.vaksincovid.gov.my.

“Untuk makluman warga bandar raya juga, Southern Volunteers Johor Bahru turut menggunakan platform laman web JKJAV tersebut bagi menyemak dan mendaftarkan orang awam yang belum mendaftar vaksin. 

“Sehubungan ini, MBJB turut menafikan sebarang makluman yang mengatakan bahawa pendaftaran vaksin melalui borang Southern Volunteers lebih diutamakan untuk pemberian vaksin berbanding kaedah pendaftaran sendiri melalui aplikasi MySejahtera atau laman web JKJAV,” katanya. 

Dalam usaha mencapai sasaran lebih 80 peratus rakyat Negeri Johor mendaftar pengambilan vaksin COVID-19, MBJB berkata, sehingga semalam, pihak Southern Volunteers Johor Bahru bersama-sama MBJB telah berjaya mendaftarkan seramai 30,008 orang warga bandar raya Johor Bahru bagi pengambilan vaksin. 

“Program pendaftaran vaksin ini akan diteruskan sehingga hari ini. Warga bandar raya digalakkan untuk segera mendaftar vaksin bagi memastikan imuniti kelompok dapat dicapai dan seterusnya melindungi diri, keluarga dan masyarakat dari penularan wabak COVID-19,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.