KKM kesan 392 kes VOC berbahaya setakat semalam

19

23 JULAI: Kementerian Kesihatan (KKM) kesan sebanyak 392 kes varian membimbangkan (VOC) dikesan di Malaysia sehingga semalam dengan varian Beta mencatatkan angka tertinggi iaitu 205 kes jangkitan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata dua lagi varian VOC yang dikesan adalah Delta dan Alpha.

Dr Adham berkata penularan VOC tidak pernah didokumentasi pada 2020, tetapi pada tahun ini, semua varian ini telah mendominasi kes COVID-19 tempatan.

“Sehingga semalam, sebanyak 392 VOC dikesan di Malaysia merangkumi VOC Beta sebanyak 205 jangkitan, Delta dengan 173 jangkitan dan 14 membabitkan Alpha.

“Situasi ini membimbangkan kerana VOC Delta terutamanya mempunyai kadar kebolehjangkitan dan kemudaratan tertinggi di antara ketiga-tiga VOC ini,” katanya pada sidang media mingguan Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF), hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata  bukti saintifik terbaharu menunjukkan, individu dijangkiti VOC jenis Delta mempunyai jumlah virus dalam badan yang mencecah sehingga 1,000, dan ia melebihi jenis VOC lain.

Justeru itu, Dr Adham berkata kerajaan akan menubuhkan sebuah konsortium ditubuhkan kerajaan bagi menjalankan usaha penjujukan semua genom sindrom pernafasan akut teruk virus korona kedua (SARS-CoV-2).

Datuk Seri Dr Adham Baba

Dr Adham berkata, konsortium itu akan mengkaji 3,000 sampel dalam masa tiga bulan bermula bulan depan dengan peruntukan sebanyak RM3 juta melibatkan KKM, Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi serta Kementerian Pengajian Tinggi dengan disertai tujuh institusi awam.

Justeru, penyelidik konsortium itu katanya, akan mencari terus sampel dari kluster positif tinggi, kes kematian dengan jumlah besar atau dari unit rawatan rapi (ICU) di hospital tertentu.

Kes yang dikaji ini tambahnya, akan merangkumi pelbagai kumpulan umur, tahap gejala dan lokali berlainan di sesuatu negeri, selain pintu masuk antarabangsa serta jangkitan ulangan.

VoC daripada SARS-CoV-2 kata Adham dikesan kali pertama di Malaysia melibatkan Alpha kes import dari Britain pada 11 Januari lalu diikuti Beta pada 18 Mac dan Delta pada 11 Mei.

“Varian baharu ini ada tahap kerintangan terhadap antibodi vaksin dan boleh menyebabkan jangkitan walaupun sudah dapat imunisasi dua dos selain risiko masuk ke ICU,” tegasnya.

Berikutan itu, pihak kementeriannya berusaha melaksanakan proses survelan penjujukan genom VoC yang amat penting bagi memberi maklumat amat tepat penularan SAR-CoV-2.

Katanya, sampel diambil juga akan meliputi petugas kesihatan yang dijangkiti Covid-19 meskipun lengkap vaksin di samping kes klinikal dipilih rawak dan kematian dengan keputusan positif.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.