Kerajaan Filipina kuatkuasakan larangan keluar rumah bagi kanak-kanak

22

23 JULAI : Kerajaan Filipina hari ini menguatkuasakan larangan keluar rumah bagi kanak-kanak sebagai langkah menghadapi peningkatan kes COVID-19 akibat varian Delta.

Ini memandangkan, separuh daripada 47 kes dari varian terbabit yang dikesan setakat ini membabitkan jangkitan tempatan dan berpotensi tinggi untuk menular dengan lebih cepat.

Sehubungan itu, jurucakap Presiden Filipina, Harry Roque, mengumumkan peraturan lebih ketat bagi ibu kota negara itu dan empat wilayah yang merekodkan peningkatan kes.

Peraturan itu, antara lain, mengehadkan lagi kapasiti untuk makan di restoran, mengunjungi salun kecantikan dan perjumpaan keagamaan, sementara kanak-kanak berusia lima hingga 17 tahun diwajibkan kekal tinggal di rumah.

Dua minggu lepas, kerajaan Filipina telah menarik semula sekatan melarang kanak-kanak bawah umur keluar sejak Mac 2020.

Kumpulan penyelidikan bebas OCTA, yang menasihati pemerintah mengenai pandemik, semalam menggesa ‘pelaksanaan sekatan bersasar’ dan arahan tinggal di rumah bagi anak-anak.

Jabatan kesihatan mengatakan pemeriksaan sedang dilakukan untuk memastikan hospital mempunyai katil, ubat, tangki oksigen dan kakitangan mencukupi untuk menangani kemungkinan peningkatan kes.

Berdasarkan rekod jangkitan awal tahun ini, peningkatan kes berupaya mengakibatkan kemudahan penjagaan kesihatan semakin sesak.

Filipina ketika ini berdepan cabaran untuk memberi vaksin kepada 110 juta penduduknya ekoran perolehan bekalan global yang ketat serta cabaran logistik.

Lebih lima juta orang diberi vaksin sepenuhnya sementara 10.5 juta lagi sudah mendapat suntikan pertama.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.