Siasatan terhadap Syed Saddiq berlaku di era PH, bukan PN

901

22 JULAI : Dakwaan jahat bekas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kononnya beliau diugut dengan tindakan mahkamah melainkan menyertai Perikatan Nasional (PN) adalah tidak benar sama sekali. 

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, ini kerana kes pendakwaan yang membabitkan Ahli Parlimen Muar itu berlaku ketika era pentadbiran kerajaan persekutuan di bawah Pakatan Harapan (PH). 

“Tuduhan yang dilemparkan oleh Yang Berhormat Syed Saddiq, semalam bahawa pendakwaan tersebut adalah bersifat politik adalah tidak benar. 

“Dia dikatakan membuat kesalahan itu dan disiasat ketika masih dalam kerajaan PH lagi. Adakah dia tidak didakwa disebabkan ada campur tangan kerajaan PH pada masa itu,”katanya kepada media, hari ini. 

Semalam, menerusi video di laman sosial Facebooknya, Presiden Penaja Parti Ikatan Demokratik (MUDA) itu mendakwa kononnya, jika beliau tidak menyertai PN, beliau diugut untuk didakwa sejak setahun lalu.

Beliau berkata, dakwaan mahkamah itu merupakan kemuncak kepada ugutan yang diterimanya setiap kali muncul isu undian di parlimen.

Dalam pada itu, beliau menegaskan, kerajaan PN mengutamakan kebebasan mahkamah dan sistem perundangan dalam melaksanakan tanggungjawabnya tanpa melibatkan campur tangan dari mana-mana pihak mahupun badan politik.

“Kalau hendak kata jika masuk PN untuk lari daripada pendakwaan, itu tidak berlaku. Kalau PN hendak tawarkan, ramai lagi boleh mendakwa mahu mendapatkan perlindungan politik. 

“Namun, kita (PN) tegas mereka perlu masuk ke mahkamah dan bersihkan nama terlebih dahulu,” katanya. 

Terdahulu, Syed Saddiq dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini atas pertuduhan pecah amanah dana sebuah parti politik berjumlah RM1 juta, dan menyalahgunakan wang sumbangan RM120,000 untuk kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Bagaimanapun, beliau yang juga Bekas Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (ARMADA) (BERSATU) itu tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya yang dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Azura Alwi. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.