nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

RM4.8 Bilion Kecairan Tunai PKS Menerusi JanaNiaga

22 JULAI: Pembiayaan melalui platform pembayaran digital rantaian bekalan nasional JanaNiaga dijangka mampu menyumbangkan sebanyak RM4.8 bilion terhadap kecairan tunai Perusahaan Kecil Sederhana Negara (PKS) negara.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata pihaknya menjangkakan peningkatan peruntukan sehingga RM1.2 bilion melalui pembabitan lebih banyak institusi kewangan yang akan menyertai JanaNiaga secara berfasa.

Menurut beliau, platform JanaNiaga yang telah diumumkan menerusi Belanjawan 2021 memberi faedah besar kepada ekosistem dan telah diguna pakai secara meluas oleh sektor ekonomi negara luar.

“Platform JanaNiaga ini akan diterajui oleh EXIM Bank, dengan penglibatan beberapa institusi kewangan di Malaysia. Bagi memastikan bantuan kepada PKS dapat diberikan dengan secepat mungkin. 

“Peruntukan sebanyak RM300 juta telah disediakan oleh EXIM Bank untuk menggerakkan JanaNiaga. Dengan purata tempoh invois selama 90 hari, jumlah ini bakal menyumbang kepada RM4.8 bilion setahun kepada kecairan tunai PKS,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika melancarkan Platform Pembiayaan Digital Rantaian Bekalan Nasional JanaNIaga secara dalam talian yang disiarkan di Facebook miliknya, hari ini. 

Dalam pada itu, Tengku Zafrul memaklumkan dengan sokongan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) menerusi portal digital, pembekal-pembekal PKS ini akan menikmati kadar pembiayaan serendah 3.5 peratus setahun untuk margin pembiayaan sebanyak 100 peratus 

“Ini jauh lebih rendah daripada pembiayaan pada kadar biasa. Permohonan pembiayaan juga dibuat secara dalam talian, membolehkan setiap permohonan diluluskan dalam tempoh 24 jam sahaja,” katanya.

Sementara itu, Tengku Zafrul memaklumkan, dengan permohonan yang dibuat dalam talian, membolehkan kelulusan dibuat dalam tempoh 24 jam.

Menurut beliau, pada peringkat awal ini, JanaNiaga akan dilaksanakan dengan Petronas dan Telekom Malaysia (TM) dan kerajaan perlu mengambil langkah untuk menyokong PKS bagi melindungi pekerjaan serta memastikan sektor itu terus menyumbang kepada ekonomi negara selain menjamin sektor pekerjaan.

“Kecairan tunai PKS amat penting terutama ketika saat genting wabak COVID-19 ketika ini, bagi melangsungkan perniagaan, terutama apabila PKS menyumbang kepada 38.9 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) serta 7.3 juta peluang pekerjaan atau 48.4 peratus daripada sektor pekerjaan negara.

“Setakat Mei lalu, kadar pengangguran yang turun kepada 4.5 peratus, berbanding 5.3 peratus pada Mei 2020 manakala PKS juga menyumbang sebanyak 17.9 peratus daripada nilai eksport negara,” katanya. 

Berikutan itu, katanya, kerajaan sudah menyediakan pelbagai inisiatif termasuk pembiayaan kredit mikro membabitkan sejumlah RM2.9 bilion bagi membantu PKS dan PKS mikro melalui institusi kewangan dan agensi kerajaan.

“Selain itu, Bank Negara Malaysia (BNM) juga komited untuk meningkatkan peruntukannya bagi pembiayaan PKS, yang keseluruhannya kini berjumlah RM8.6 bilion, selepas tambahan RM2 bilion melalui dalam pakej Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Tambahan (PEMERKASA+) dan RM2 bilion lagi melalui Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).

“Lebih RM12 bilion sudah diluluskan kepada hampir 26,000 PKS menerusi Dana Pinjaman Mudah PKS yang dikendalikan oleh BNM setakat Jun 2021,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.