Remaja 17 tahun ke bawah tidak diberi vaksin

48

22 JULAI: Kerajaan tidak bercadang memberikan suntikan vaksin COVID-19 kepada remaja berusia 17 tahun ke bawah, termasuk calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dalam masa terdekat.

Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) berkata kerajaan berbuat demikian bagi mengelakkan sebarang risiko kes myocarditis dan pericarditis (radang jantung) selepas remaja pada usia itu mengambil dos kedua suntikan vaksin COVID-19 seperti kajian dijalankan di Amerika Syarikat (AS).

CITF dalam kenyataannya berkata ketika ini pemberian vaksin hanya kepada remaja yang akan mencapai usia 18 tahun termasuk pelajar tahun peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

Berikutan itu, program vaksinasi bagi golongan berkenaan akan diteruskan mengikut penjadualan dan janji temu yang ditetapkan.

“Buat masa ini kerajaan bersetuju untuk tidak memberikan vaksin COVID-19 kepada remaja berusia 17 tahun ke bawah, termasuk calon SPM bagi mengelakkan sebarang risiko kes myocarditis dan pericarditis selepas individu remaja mengambil dos kedua suntikan vaksin COVID-19 seperti kajian di AS.

“Selain itu, usaha sedang dilakukan untuk mempergiatkan vaksinasi dalam kalangan guru, kakitangan sekolah dan staf sokongan sekolah sebagai persediaan pembukaan sekolah kelak.

“Pelaksanaan ini dipantau secara bersama oleh Pejabat Pendidikan dan Jabatan Kesihatan di peringkat negeri serta daerah,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.