Pendakwaan Syed Saddiq bukan bermotif politik

216

22 JULAI: Pendakwaan dihadapi bekas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bukanlah bermotif politik, malah ia dilakukan mengikut undang-undang.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Mohd. Redzuan Md. Yusof, berkata beliau percaya tiada sesiapa yang membuat ugutan seperti yang didakwa oleh Ahli Parlimen Muar itu.

Mohd. Redzuan yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) berkata Syed Saddiq yang juga bekas Ketua Armada Bersatu seharusnya berani mendepani dua pertuduhan pecah amanah yang dihadapi untuk membuktikan dirinya tidak bersalah.

“Semua rakyat di negara ini perlu mematuhi undang-undang terutama pemimpin politik kerana gerak-geri mereka sentiasa diperhatikan ramai.

“Itu tidak betul, siapa-siapa yang melanggar undang-undang, kita ada rule of law untuk dipatuhi, siapa yang contoh hari ini yang tidak sabit kesalahan, mereka mungkin bertuah,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Dewan Seri Seroja, Putrajaya hari ini.

Berikutan itu, Mohd Redzuan menasihati Syed Saddiq agar sentiasa berhati-hati dan berjaga-jaga kerana orang sekeliling memandang keberadaan mereka dalam masyarakat.

“Pemimpin politik kita kena berjaga-jaga, orang pandang akan keberadaan dalam masyarakat. kalau kita terlibat gejala-gejala yang melibatkan integriti dan pecah amanah, kita kena bertanggungjawab.

“Kita tidak boleh salahkan (orang lain). Contoh sebab politik, tiada benda yang dicampur dengan politik dengan undang-undang, jadi beliau (Syed Saddiq) kena jawab,” katanya.

Terdahulu Syed Saddiq dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini atas pertuduhan pecah amanah dana sebuah parti politik berjumlah RM1 juta, dan menyalahgunakan wang sumbangan RM120,000 untuk kempen Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Bagaimanapun, Syed Saddiq, 29, yang juga bekas Menteri Belia dan Sukan mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Azura Alwi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.