CIVac Fasa 2 Bermula 5 Ogos Ini

62

22 JULAI: Fasa 2 Program Vaksinasi Industri Pembinaan (CIVac) yang bermula pada 5 Ogos ini akan melibatkan 55,000 pekerja binaan iaitu 30,000 dari Pulau Pinang dan 25,000 dari Johor. 

Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata, pendaftaran telah pun dibuka sejak 12 Julai lalu dan sehingga kini semua slot di Johor telah habis ditempah. 

Menurut beliau, bagi Pulau Pinang, pendaftaran masih diteruskan dan 22,800 slot telah diambil setakat ini dan tarikh pemberian vaksin bagi negeri tersebut dan Johor akan bermula pada 5 Ogos hingga 15 September depan. 

“Sementara itu, pendaftaran Program CIVac juga dijadualkan dibuka di Pahang pada 25 Julai ini untuk 20,000 pekerja binaan, manakala di Sabah pula pada 31 Julai 2021 untuk 20,000 pekerja binaan.

“CIVac Fasa 1 telah bermula sejak 1 Julai di Kuala Lumpur dan Selangor dengan jumlah sasaran pemberian vaksin kepada 40,000 pekerja sektor pembinaan warga asing dan tempatan. 

FADILLAH

“Sehingga 20 Julai, seramai 24,106 pekerja iaitu 60.26 peratus daripada jumlah pekerja yang telah berdaftar dengan program CIvac, telah menerima dos pertama vaksin tersebut,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Program CIvac merupakan program vaksinasi COVID-19 untuk pekerja di dalam industri pembinaan satu usaha daripada CIDB Malaysia yang diterajui Kementerian Kerja Raya (KKR) untuk mempercepatkan kadar vaksinasi di kalangan barisan hadapan ekonomi bagi mengurangkan kluster jangkitan COVID-19 di tempat kerja.

CIVac juga bertujuan melengkapi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) melalui kerjasama kerajaan-swasta menerusi Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin yang dipengerusikan bersama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) serta Kementerian Kesihatan (MOH).

Sementara itu, bagi menampung permintaan yang tinggi dan menggalakkan, Fadillah memaklumkan KKR sedang memohon peruntukan vaksin tambahan daripada CITF untuk 300, 000 pekerja binaan. 

“Ini termasuk vaksin tambahan untuk 65,000 pekerja binaan di Kuala Lumpur dan 30,000 di Selangor. Penambahan kuota vaksin akan terus dipohon berdasarkan permintaan semasa oleh industri pembinaan. 

“CIDB juga akan menyediakan Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Bergerak sekiranya terdapat permintaan untuk kemudahan tersebut,” katanya. 

Untuk maklumat lanjut berkenaan program CIVac,  pihak pekerja binaan boleh menghubungi talian 03-40428880 atau menerusi emel: [email protected] atau layari https://vaccine.cidblink.com. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.