nia nicci is having chloe cherry on her top.sex slide your hard cock between my tiny little feet.
mature housewife in stockings gets her. xxvideos.one
https://smellslikeafish.com

Pemuda PAS bantah cadangan letak TH bawah seliaan BNM,MOF

19 JULAI: Pemuda PAS membantah cadangan kerajaan untuk meletakkan Lembaga Tabung Haji (TH) di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia (BNM) dan Kementerian Kewangan (MOF),

Ketua Pemuda PAS, Senator Ir. Khairil Nizam Khirudin, berkata pelaksanaan kawal selia oleh BNM tidak semestinya perlu meletakkan TH di bawah MOF mahupun bank pusat berkenaan.

Khairil Nizam berkata langkan berkenaan sama seperti model Bank Rakyat yang kekal di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) sekalipun diletakkan di bawah kawal selia BNM.,

Berikutan itu, beliau berkata Pemuda Pas menegaskan TH harus kekal berdiri sendiri dengan Akta Tabung Haji 1995 (Akta 535) walaupun dikawal selia oleh BNM.

“Pemuda Pas turut menggesa supaya pelaksanaan ini tidak memberi kesan kepada jaminan pemberian hibah kepada pendeposit, bagi menjana ekonomi umat Islam.

“Institusi TH harus kekal diurus tadbir dengan baik, beramanah dan berintegriti bagi memastikan ia dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

“Penubuhannya yang suci, serta tanggungjawab yang dipikul TH bagi menguruskan wang simpanan bakal-bakal jamaah haji serta umat Islam di Malaysia, memerlukan ia diuruskan dengan betul.

“Pemusatan kuasa di bawah sesetengah individu atau pihak tertentu, tanpa sebarang kawal selia dan pemantauan, akan membuka kepada penyelewengan yang bakal merosakkan dan merugikan TH, kerana ‘absolute power corrupts absolutely’,” katanya menerusi kenyatan hari ini.

Justeru Khairil Nizam menegaskan, TH harus dikawal selia dan diuruskan dengan baik tanpa campur tangan politik yang bakal merosakkan institusi kewangan Islam terbesar itu.

Khairil Nizam berkata, sebelum ini, beberapa institusi kewangan seperti Permodalan Nasional Berhad (PNB) turut diletakkan di bawah kawal selia Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

“Kawal selia dari badan pengawal seliaan tadbir urus yang berkepakaran akan memberi kuasa kepada badan tersebut membuat audit ke atas operasi institusi kewangan tersebut, sebagaimana BNM melaksanakan audit ke atas semua bank-bank komersial yang lain

“Tindakan ini akan dapat membantu mengatasi isu penyelewengan dan salah guna kuasa serta membuka ruang kepada penambahbaikan berterusan bagi meningkatkan keberkesanan pengurusan dan operasi TH.

“Langkah ini juga dapat memastikan TH tidak menjadi lubuk kaut untung atau buat duit bagi sesetengah ahli politik, seperti yang berlaku sebelum ini,” katanya.

Dalam pada itu, Khairil Nizam berkata Pemuda Pas menyambut baik kenyataan dari TH, YB Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) serta Kementerian Kewangan (MOF) bagi menjawab kekeliruan berkenaan model baharu operasi TH ini.

“Penegasan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) bahawa TH akan kekal di bawah kuasa beliau melegakan seluruh umat Islam. YB menteri bertanggungjawab untuk memastikan hak umat Islam serta hak 8.3 juta pendeposit yang juga bakal jamaah haji kekal terpelihara,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.