Dewan Negara tumpu kepada sesi penerangan

30

19 JULAI: Persidangan Khas Dewan Negara akan diadakan selama tiga hari bermula 3 Ogos depan yang akan memberi tumpuan kepada penerangan bagi faedah orang ramai.

Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim berkata, beliau telah dimaklumkan oleh Perdana Menteri selaku Ketua Majlis bahawa Mesyuarat Khas tersebut adalah mustahak diadakan bagi faedah orang ramai dan perlu diadakan lebih awal daripada tarikh yang ditetapkan. 

Menurut beliau, pemakluman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah selaras dengan peruntukan Peraturan Mesyuarat 10 (3) Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Negara.

RAIS

“Urusan yang akan terlibat pada Ogos ini adalah membentangkan Proklamasi Darurat bertarikh 11 Januari 2021 [P.U.(A) 7/2021] dan Ordinan-ordinan Darurat yang dibuat di bawah Proklamasi Darurat mengikut Perkara 150(3), Perlembagaan Persekutuan di hadapan kedua-dua Majlis Parlimen. 

“Dewan Negara juga akan membentangkan Proklamasi Darurat (No.2) bertarikh 12 Disember 2020 [P.U.(A)356/2020] (mengenai Pilihan Raya Parlimen P.054 Gerik, Perak) dan Proklamasi Darurat (No.3) bertarikh 12 Disember 2020 [P.U.(A)358/2020] (mengenai Pilihan Raya Negeri N.66 Bugaya, Sabah) dan Ordinan-ordinan Darurat yang dibuat di bawah Proklamasi-Proklamasi Darurat itu. 

“Dan yang terakhir adalah penerangan daripada Menteri-Menteri di bawah Peraturan Mesyuarat 13(1)(i), Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Negara berhubung Pelan Pemulihan Negara; Program Vaksinasi; Pelaksanaan Darurat dan pakej-pakej bantuan ekonomi,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Dalam pada itu, Rais memaklumkan bahawa sesi Mesyuarat Khas Dewan Negara yang akan berlangsung dari 3 hingga 5 Ogos itu adalah di luar kuat kuasa tempoh darurat.

Beliau turut mengesahkan sepanjang Mesyuarat Khas Dewan Negara juga, Peraturan Mesyuarat biasa akan dikuatkuasakan dalam menjalankan prosedur persidangan. 

“Sebarang persoalan, penjelasan atau hak penerangan yang dikemukakan oleh Ahli Dewan Negara akan saya beri pertimbangan mengikut kerelevanannya.

“Bagi memastikan Mesyuarat Khas Dewan Negara ini berlangsung dalam keadaan selamat, segala Prosedur Operasi Standard (SOP) ketat anti-COVID-19 yang ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan dikuatkuasakan sepanjang masa.

“Sehubungan itu, Setiausaha Dewan Negara akan menyusul dengan mengeluarkan Pemberitahu berkenaan Mesyuarat Khas tersebut kepada semua Ahli Dewan Negara,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.