Polis larang guna surat rentas negeri MITI hingga Rabu ini

57

18 JULAI: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesan segelintir pengguna cuba menggunakan surat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk merentas negeri untuk pulang ke kampung halaman masing-masing.

Berikutan itu PDRM melarang sebarang pergerakan merentas negeri menggunakan surat kebenaran dikeluarkan MITI bermula hari ini hingga Rabu depan.

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, berkata tindakan itu dibuat bagi mengelak perbuatan pihak tidak bertanggungjawab menyalahguna surat kebenaran MITI untuk merentas negeri bagi tujuan pulang ke kampung menyambut Aidiladha Selasa ini.

“Ini berikutan PDRM mengesan peningkatan bilangan kenderaan di lebuh raya untuk tempoh dua hari kebelakangan ini. Justeru, semua sekatan jalan raya di sempadan negeri diarah meningkatkan penguatkuasaan.

“Semua sekatan jalan raya di sempadan negeri diarahkan supaya tidak menerima dokumen MITI sebagai kelulusan pergerakan yang sah bagi tempoh bermula hari ini hingga 21 Julai ini (Rabu) bagi pergerakan merentas negeri,” katanya dalam kenyataan, malam tadi.

Bagaimanapun, Acryl berkata, larangan itu tidak terpakai untuk urusan kecemasan dengan kebenaran polis serta urusan kesihatan termasuk vaksinasi.

“Mana-mana pihak yang didapati melanggar larangan ini akan diambil tindakan tegas tanpa kompromi.

“Masyarakat dinasihat untuk terus bersama memainkan peranan dalam melandaikan lengkuk jangkitan wabak COVID-19,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.