Malaysia dijangka mampu capai imuniti kelompok Oktober ini

84

18 JULAI: Malaysia dijangka mencapai imuniti kelompok lebih awal dengan 100 peratus penduduk dewasa di negara ini lengkap menerima dua dos vaksin COVID-19, pada Oktober nanti.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata beliau yakin perkara berkenaan mampu direalisasikan sekiranya kadar suntikan vaksinasi harian di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) mampu mencapai tahap 500,000 dos sehari, pada masa depan.

Muhyiddin berkata, sasaran negara mencapai tahap imuniti kelompok perlu dipercepatkan lagi susulan penemuan varian baharu yang lebih ganas dan peningkatan mendadak kes positif sejak kebelakangan ini.

Justeru, Perdana Menteri berkata kerajaan kini menyasarkan 100 peratus populasi dewasa di Selangor dan Kuala Lumpur akan menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin pada 1 Ogos ini menerusi ‘Operasi Lonjakan Kapasiti’.

“Mengikut jadual asal, kerajaan meletakkan sasaran supaya 80 peratus penduduk Malaysia akan menerima dos lengkap vaksin menjelang suku pertama 2022. Sasaran ini kemudiannya dipercepatkan ke Disember 2021.

“Kini, dengan penemuan varian-varian baharu COVID-19 yang lebih ganas dan kes-kes positif meningkat dengan mendadak, sasaran program vaksinasi dipercepatkan lagi,” katanya dalam satu kenyataan menerusi akaun Facebooknya di sini, sebentar tadi.

Justeru, Perdana Menteri berkata kerajaan meletakkan sasaran baharu supaya 100 peratus populasi dewasa di Selangor dan Kuala Lumpur akan menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin pada 1 Ogos 2021 di bawah Operasi Lonjakan Kapasiti.

Muhyiddin berkata kerajaan juga menyasarkan supaya 100 peratus populasi dewasa di Sarawak akan menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin pada akhir Ogos.

“Hampir semua negeri akan mencatatkan kadar vaksinasi melebihi 50 peratus pada akhir bulan Ogos 2021. Semua negeri akan mencatatkan kadar vaksinasi melebihi 70 peratus pada bulan September 2021.

“Kerajaan yakin 100 populasi dewasa di Malaysia akan menerima dos lengkap vaksin pada bulan Oktober 2021 apabila peningkatan kapasiti untuk mencapai kadar suntikan 500,000 dos sehari,” katanya.

Sejak dilaksanakan pada 23 Februari lalu, PICK menggariskan dasar pemberian vaksin secara sukarela dan secara percuma kepada semua penduduk Malaysia, termasuk bukan warganegara.

Had umur penerima tiga jenis vaksin dalam portfolio PICK, iaitu Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca ketika itu ialah 18 tahun ke atas, namun kerajaan memberi jaminan ia akan diteliti dari semasa ke semasa.

Malaysia menerapkan pendekatan ke arah memastikan sekurang-kurangnya 80 peratus penduduk dewasa Malaysia menerima vaksin menjelang Februari 2022 untuk mengurangkan penularan virus COVID-19.

Muhyiddin yang juga Pengerusi Majlis Pemulihan Negara menyifatkan vaksin sebagai kunci utama kejayaan Malaysia dalam mengharungi peperangan menentang pandemik COVID-19.

“Jadi, apa yang kerajaan buat? Kita menempah lebih 76.1 juta dos vaksin, merangkumi 70 peratus Pfizer, 23.4 peratus Sinovac, 10 peratus Astrazaneca, 10.9 peratus CanSino dan 10 peratus daripada fasiliti pelan peruntukan vaksin COVID-19 global, COVAX.

“Setakat ini, kita terima 20 juta dos daripada keseluruhan jumlah vaksin yang ditempah. Kita dijangka menerima jumlah keseluruhan 30 juta dos pada akhir bulan ini.

“Sebanyak 40 juta dos pada Ogos, 53 juta dos pada September dan 58 juta dos pada Oktober. Baki selebihnya diterima antara bulan November 2021 hingga Januari 2022. Insya-Allah. Kita terus istiqamah,” katanya dan mengakhiri kenyataan itu dengan menggunakan tanda pagar #MalaysiaPrihatin, #MenangBersama, #LindungDiriLindungSemua. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.