Kebajikan golongan sasar,bekalan makanan jadi keutamaan MAFI

18

18 JULAI: Kebajikan semua golongan sasar termasuk nelayan dan serta jaminan rantaian bekalan makanan menjadi keutamaan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) sepanjang masa, demikian tegas Menterinya, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee.

Sehubungan itu jelas beliau,  pihaknya  telah mengeluarkan lebih 100,000 surat kebenaran bergerak kepada nelayan, petani dan penternak sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Kawalan Pergerakan di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Katanya, langkah itu dibuat bagi menjamin bekalan makanan negara sentiasa mencukupi untuk rakyat dan mereka yang diberikan kebenaran di seluruh negara itu harus mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan bagi mengekang penularan Covid-19.

“Mereka yang diberi kebenaran ini kita kategorikan sebagai sektor informal yang diberi kebenaran kepada MAFI untuk pengesahan pergerakan, ini berbeza dengan sektor industri agromakanan yang (surat kebenaran) dikeluarkan oleh MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri).

“Sektor industri itu MITI, sektor informal bagi individu terlibat sebagai nelayan, petani dan penternak itu dikeluarkan oleh MAFI, ini penting bagi memastikan bekalan makanan kita tidak terganggu sepanjang pandemik dan kawalan pergerakan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau jeti dan Pasar Nelayan Kampung Pasir Putih, Putatan, Sabah, hari ini. 

Menurut Dr Ronald lagi, walaupun sektor perikanan berdepan dengan pelbagai cabaran ketika ini, bekalan ikan adalah mencukupi dan stabil bagi memenuhi keperluan negara.

“Kini purata bulanan bekalan ikan untuk tahun ini dijangka kekal stabil pada 169,000 tan metrik berbanding dengan keperluan negara sebanyak 125,000 tan metrik sebulan.  

“Pendaratan ikan seluruh negeri Sabah sahaja dari bulan Januari hingga bulan Jun 2021 telah direkodkan sebanyak 107,000 tan metrik dengan nilai sebanyak RM643 juta,” ujarnya. 

Jelasnya lagi, rekod pendaratan ikan di Pasar Nelayan Kampung Pasir Putih, Putatan dari bulan Januari hingga Jun 2021 adalah sebanyak 7,000 tan metrik dengan nilai RM35,000. 

LKIM pula dalam tahun 2021 menurut beliau telah memperuntukan sebanyak RM450,000 untuk menaiktaraf pasar nelayan ini yang dicadang untuk dijadikan sebagai ‘One Stop Centre’ bagi menjalankan aktiviti pemasaran ikan, pendaratan dan agropelancongan kerana lokasi ini sangat strategik dan berpotensi untuk dimajukan bagi manfaat nelayan dan masyarakat setempat.  

Datuk Seri Dr Ronald Kiandee sempat beramah mesra bersama para nelayan dan peniaga dalam lawatannya hari ini.

“Kerajaan melalui LKIM telah memperuntukkan RM4.32 juta bagi negeri Sabah setakat ini bagi tahun semasa untuk bantuan baik pulih rumah di bawah Projek Khas Perumahan Nelayan (PKPN), naiktaraf pasar nelayan dan pembinaan pusat pengumpulan dan pengedaran ikan serta pembinaan dan baik pulih jeti-jeti nelayan.  

“Selain itu, Kerajaan juga melalui LKIM telah memperuntukkan sebanyak RM2.18 juta di bawah Dana Khas Persatuan Nelayan Negeri (PNN) dan Dana Khas Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) yang merupakan antara inisiatif dibawah Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN),” katanya lagi.  

Get real time updates directly on you device, subscribe now.