Varian Delta berjangkit dalam 15 saat sahaja

44

15 JULAI: Rakyat Malaysia perlu lebih berwaspada apabila berada di luar rumah terutama di tempat awam dan sesak kerana varian baharu Delta menjangkiti individu menerusi udara dalam masa 15 saat sahaja.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata berbanding kes positif COVID-19 sebelum ini, individu yang terdedah boleh menjangkitkan virus berkenaan dalam jangka masa kurang dari 15 minit dengan jarak satu meter.

“Sifat virus ini berubah. Dengan varian Delta ini, dalam tempoh masa 15 saat boleh merebak dan jangkitan melalui udara.

“Disebabkan itu, walaupun sudah divaksinasi, kita nasihatkan orang ramai untuk kekal memakai pelitup muka dan menjaga penjarakan fizikal.

NOOR HISHAM

“Serta elak berada di tempat yang sesak atau sempit kerana jangkitan boleh berlaku di kawasan yang tidak mempunyai pengudaraan yang baik.

“Tampil ke hadapan untuk mendapatkan vaksin kerana kita yakin ini dapat membendung kita daripada mendapat jangkitan COVID-19 yang lebih teruk,” katanya dalam sidang media hari ini.

Terdahulu, Dr Noor Hisham mengesahkan lebih 90 peratus atau 12,684 kes daripada 13,215 kes yang dikesan hari ini adalah pesakit COVID-19 kategori satu dan dua.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham Abdullah, berkata daripada jumlah itu, sebanyak 8,047 kes adalah pesakit kategori satu iaitu tidak mempunyai gejala.

“Sejumlah 4,637 kes dikesan hari ini adalah kategori dua atau pesakit COVID-19 yang bergejala ringan.

“Bagi kategori tiga hingga lima, sebanyak 531 kes dilaporkan. Pesakit kategori ini mempunyai jangkitan paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen,” katanya.

“Berdasarkan data terkini pada 14 Julai 2021, nilai RT Malaysia adalah sebanyak 1.19. Negeri yang mencatatkan nilai RT yang tertinggi adalah Terengganu (nilai RT 1.40).

“Manakala negeri-negeri lain yang mencatatkan RT melebihi 1.0 adalah Putrajaya (nilai RT 1.31), Kedah (nilai RT 1.19), Selangor (nilai RT 1.18), Kuala Lumpur (nilai RT 1.17), Pahang (nilai RT 1.16), Melaka (nilai RT 1.15), Negeri Sembilan (nilai RT 1.13), Pulau Pinang (nilai RT 1.10), Sabah (nilai RT 1.06), Johor (nilai RT 1.05), dan Perak (nilai RT 1.04),” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.