Vaksinasi ‘Walk In’ Warga Emas ditangguh

45

15 JULAI: Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan pengiring yang tidak mempunyai janji temu vaksinasi, diminta tidak hadir di pusat pemberian vaksin (PPV), esok.

Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) berkata, golongan tersebut perlu menunggu hingga maklumat lanjut berkenaan inisiatif vaksinasi ‘walk in’ atau secara terus diumumkan dalam masa terdekat.

Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) memaklumkan bahawa tarikh pelaksanaan kaedah pelaksanaan vaksinasi ‘walk in’ atau secara terus akan dimaklumkan kelak.

CITF berkata, tarikh dan kaedah pelaksanaan vaksinasi ‘walk in’ atau secara terus bagi warga emas di Kuala Lumpur dan Selangor itu akan dimaklumkan kelak.

“Ini bagi membolehkan perancangan inisiatif ini dimuktamadkan, seperti urusan logistik serta penghantaran bekalan stok vaksin di semua Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

“Sama penting ialah merancang susunan waktu inisiatif walk-in ini untuk mengelakkan kesesakan di PPV terutamanya bagi warga emas ketika jumlah kes jangkitan COVID-19 yang semakin tinggi.

“Oleh itu, orang ramai berusia 60 tahun ke atas bersama pengiring mereka yang tidak mempunyai janji temu vaksinasi diminta untuk tidak hadir ke mana-mana PPV esok sehingga maklumat lanjut berkenaan inisiatif ini diumumkan dalam masa terdekat,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Terdahulu, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi sidang media hari ini memaklumkan golongan berusia 60 tahun ke atas di Selangor dan Kuala Lumpur atas boleh mendapat vaksin Covid-19 secara terus (walk-in).

Beliau berkata, mereka boleh berbuat demikian serta-merta di pusat perubatan yang dikendalikan pengamal perubatan (GP) swasta.

Menurutnya, keputusan itu dibuat kerana data yang diperoleh menunjukkan masih ada warga emas berusia 60 tahun ke atas belum menerima suntikan vaksin.

Justeru beliau memaklumkan, seramai 2,229 GP di Selangor dan 1,254 GP di Kuala Lumpur akan digerakkan untuk tujuan itu.

Pada masa sama, Adham memberitahu, setakat ini inisiatif berkenaan akan dilaksanakan di Selangor dan Kuala Lumpur terlebih dulu sebelum diperluaskan di negeri lain yang akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.