RCI Tabung Haji : Mujahid sedia beri kerjasama penuh

15

15 JULAI: Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri di zaman pemerintahan Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Dr Mujahid Yusof bersedia memberi kerjasama sepenuhnya kepada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang ditubuhkan bagi menyiasat isu kerugian dialami Lembaga Tabung Haji (TH).

Mujahid berkata, pihaknya sejak awal lagi menyokong RCI penubuhan dan mengucapkan tahniah kepada kerajaan bersetuju menubuhkan RCI selepas lebih setahun Perikatan Nasional (PN) mentadbir.

Berikutan itu Mujahid yang juga Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) berharap kerajaan melantik ahli RCI dalam kalangan mereka yang berkelayakan dan berwibawa  bagi memastikan siasatan dapat dilaksanakan secara telus, adil dan profesional tanpa agenda politik.

“Saya ingin menegaskan RCI TH perlu telus dan profesional tanpa agenda politik. Jika saya dipanggil untuk memberi keterangan, saya bersedia mendedahkan langkah dan tindakan yang kerajaan Pakatan Harapan (PH) lakukan untuk selamatkan TH.

“Ia termasuklah laporan polis dibuat ke atas individu terbabit dalam penyelewengan dana TH,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Semalam, mesyuarat Jemaah Menteri bersetuju menubuhkan RCI di bawah Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 (Akta 119) bagi menyiasat isu berbangkit mengenai pengurusan dan operasi TH.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob , berkata siasatan merangkumi hasil pengauditan perunding seperti PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (EY) dan Roland Berger dari tahun 2014 hingga 2020.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.