Notis pemakluman sidang DUN Johor diedar minggu depan

10

15 JULAI: Notis pemakluman pembukaan semula sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) akan diedarkan kepada semua 56 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor pada, minggu depan.

Yang Dipertua DUN Johor, Suhaizan Kayat, berkata persiapan sedang dibuat dengan terperinci bagi pembukaan semula DUN Johor yang dijadualkan pada 12 Ogos depan, termasuk persiapan akhir pengedaran notis kepada kesemua wakil rakyat negeri ini.

Suhaizan, DUN Johor mempunyai tempoh 21 hari untuk menyerahkannya kesemua notis berkenaan sebelum DUN bermula.

“Notis pembukaan semula DUN Johor akan dihantar kepada semua wakil rakyat di negeri ini, termasuk kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga ADUN Gambir, mulai minggu depan.

“Persiapan sedang dibuat termasuk bagi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) mengikut nasihat Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Seperti Persidangan DUN Johor ketika pembentangan Bajet Johor, Oktober tahun lalu, prosedur yang akan dilaksana termasuklah saringan ujian COVID-19 kepada semua yang terbabit terutama wakil rakyat, petugas serta media membuat liputan, penjarakan kerusi selain pemasangan dinding penghadang, jika diperlukan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Suhaizan Kayat

Pada minggu lalu, kerajaan Johor mengesahkan sudah menerima perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, untuk mengadakan sidang DUN pada 12 Ogos depan.

Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad, dipetik sebagai berkata surat rasmi Seri Paduka yang memperkenankan sidang DUN diadakan pada tarikh berkenaan sudah pun diterima kerajaan negeri.

Sebelum ini, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar juga dilaporkan sudah dimaklumkan mengenai perkenan Yang di-Pertuan Agong itu.

Pada 23 Jun lalu, Sultan Ibrahim memperkenankan supaya DUN Johor bersidang pada 12 Ogos ini.

Baginda juga dilaporkan berkenan untuk berangkat bagi merasmikan Pembukaan Penggal Persidangan Keempat pada tarikh tersebut yang akan diadakan di Kota Iskandar.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.