Tidak bersidang lebih 6 bulan, DUN Sabah tidak terbubar

11

15 JULAI: Biarpun Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah tidak bersidang lebih enam bulan dari tarikh akhir persidangannya sebelum ini namun ia tidak akan terbubar dengan sendiri.

Kali terakhir persidangan DUN Sabah diadakan ialah pada 18 Disember lalu bagi membentangkan Belanjawan negeri 2021

Speaker DUN Sabah, Datuk Kadzim M Yahya, berkata ini kerana Seksyen 15 (1) (a) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 memperuntukkan pengecualian terhadap Perkara 21 (1) Perlembagaan Negeri Sabah mengenai persidangan DUN.

Berikutan itu, beliau menafikan dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan DUN Sabah berdepan risiko terbubar secara automatik jika tidak bersidang sebelum 1 Ogos ini.

“Walaupun Perkara 21 (1) Perlembagaan Sabah memperuntukkan DUN Sabah hendaklah bersidang dalam tempoh enam bulan daripada tempoh terakhir sidang DUN yang lalu, tetapi Seksyen 15 (1) (a) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 memperuntukkan pengecualian kepada Perkara 21 (1).

“Oleh itu orang ramai diminta supaya tidak keliru disebabkan DUN Sabah belum mengadakan persidangan sejak Sidang Bajet 2021 pada Disember 2020 lalu,” katanya dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun, Kadzim berkata DUN Sabah bersedia untuk mengadakan persidangan pada bila-bila masa ditetapkan kerajaan negeri.

Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor sebelum ini menyatakan kerajaan negeri bersedia untuk mengadakan persidangan DUN pada bila-bila masa sejajar pembukaan semula Parlimen.

Berikutan itu, beberapa pihak, khususnya pembangkang menggesa kerajaan negeri mengadakan persidangan DUN dalam kadar segera, termasuk diadakan lebih awal sebelum sidang khas Parlimen yang dijadualkan selama lima hari bermula 26 Julai ini.

Sehingga kini, belum ada perkembangan terbaharu mengenai penetapan tarikh persidangan DUN oleh kerajaan negeri.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.