Pemimpin Parti PN perlu bersatu bantu tangani pandemik

31

14 JULAI: Semua pemimpin 14 parti politik membentuk gabungan kerajaan Perikatan Nasional (PN) perlu bersatu hati membantu kerajaan menangani penularan wabak COVID-19 dan membina semula ekonomi negara.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata langkah berkenaan perlu kerana rakyat akan muak jika melihat pemimpin politik dalam gabungan PN bertelegah sesama sendiri.

“Saya sudah banyak kali sebut bahawa jika orang politik terus bertelagah, rakyat akan muak dengan semua ahli politik secara keseluruhan walaupun sebenarnya yang bermasalah hanya satu kluster kecil sahaja. 

“Alangkah baiknya jika semua parti dan ahli politik dapat berkongsi semangat kebersamaan itu. Dalam menghadapi krisis Covid-19, kita ketepikan perbezaan dan dahulukan keperluan rakyat.

“Masa untuk bersaing dalam arena politik akan tiba pada PRU-15 nanti. Tapi, sekarang, kita semua tumpukan kepada usaha memerangi COVID-19 dahulu,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Wan Saiful berkata langkah kerajaan memberi peruntukan kepada semua wakil rakyat tanpa mengira parti adalah permulaan yang baik.

Beliau berkata tindakan berkenaan perlu kerana semua wakil rakyat perlu memainkan peranan membantu rakyat.
“Kita tolak tepilah kluster mahkamah yang ada agenda peribadi. Saya yakin rakyat nampak sifat hipokrit mereka yang terdesak mempergunakan jentera politik untuk selamatkan diri.

“Tetapi bagi yang lain-lain, bukankah lebih baik jika kita semua menangguhkan persaingan politik, dan bersama-sama membela rakyat dan membina ekonomi Supaya kita semua #menangbersama,” katanya.

Beliau berkata setiap minggu 13 daripada 14 Ketua Penerangan parti gabungan kerajaan PN bermesyuarat dan mendengar
mendengar pembentangan daripada Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaludin, Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri  Anuar Musa, dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

“Selain dengar pembentangan dari menteri, kami juga beri cadangan kepada mereka. Semua parti hanya ada satu tumpuan, iaitu jaga rakyat dan bina ekonomi. Semangat kebersamaan memang wujud di antara kelompok majoriti dalam kerajaan PN.

“Saya rasa semangat kebersamaan sebeginilah yang sebenarnya dikehendaki oleh rakyat. Semua pihak berhenti bertelagah, dan tumpu kepada usaha memerangi COVID-19, ” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.