PDRM siasat dakwaan penambahan luar biasa temu janji vaksin

82

14 JULAI: Bukit Aman sedang menjalankan siasatan mengenai dakwaan penambahan ‘luar biasa’ slot janji temu vaksinasi COVID-19 di sebuah Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di ibu negara.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, ia susulan laporan dibuat seorang petugas di PPV berkenaan mendakwa wujud lebihan penerima vaksin tersenarai dalam aplikasi MySejahtera, berbanding jumlah vaksin diperuntukkan di lokasi terbabit.

“Siasatan masih di peringkat awal dan polis dalam tindakan mengambil keterangan beberapa saksi. Kes disiasat mengikut Seksyen 5 Akta Jenayah Komputer 1997,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Kelmarin, Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) dilaporkan menubuhkan sebuah Jawatankuasa Integriti dan Siasatan bagi menangani isu penjualan slot janji temu vaksinasi.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, dipetik berkata jawatankuasa itu dianggotai wakil CITF, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Mohd Kamarudin turut menasihatkan orang ramai supaya sentiasa memberi kerjasama dan sokongan penuh kepada kerajaan selaras dengan usaha bagi memastikan PICK berjaya direalisasikan.

“Polis tidak akan kompromi dengan usaha untuk mensabotaj program sedang dilaksanakan sama ada untuk kepentingan individu mahupun sebaliknya.

“Tindakan tegas mengikut peruntukan undang-undang akan diambil terhadap mana-mana individu didapati ingkar,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.